Botia striata – Gestreepte botia

De Botia striata of gestreepte botia is een zeer geliefde soort die ook prima door beginners is te houden. Ze worden maximaal 10 centimeter lang.

Beschrijving

Botia striata – Gestreepte Botia

De Botia striata of Gestreepte Botia kan een lengte bereiken van zo’n 10 centimeter. Het is een zeer geliefde en prima beginnersvis en heeft een mooi streeppatroon, ze zijn er in verschillende varianten. Het geslachtsonderscheid is moeilijk te zien, de volwassen vrouwtjes hebben een iets vollere buik.

Synoniemen: Botia striata kolhapurensis, Botia striatus, Botia dayi.

Herkomst

Maharashtra, Western Ghats, India.

Inrichting

Deze soort heeft een zachte bodem nodig om in te kunnen wroeten, zand is erg geschikt voor dit doeleinde. De bodem mag niet scherp zijn omdat de vissen zich dan kunnen verwonden aan de bodembedekking. Verder heeft deze vis veel verstopplekken nodig. Dit kan worden gedaan door decoraties te plaatsen zoals stenen en hout maar ook door gebruik te maken van veel planten. Door het wroeten in het zand kunnen de vissen planten ontwortelen. Daarom moet er gebruik gemaakt worden van planten die stevig in de grond staan of de planten moeten in bloempotjes worden geplaatst.

De vissen hebben de gewoonte om zich te verstoppen in plekken met nauwe openingen. Daarom moet er goed op worden gelet dat de vissen zich niet ergens klem kunnen zetten. Er moet vooral goed worden gedacht om de achterwand. Daar mag geen kiertje tussen zitten. Het is aan te raden om de uit- en instroom van de filter af te dekken met een korfje of gaas. Anders zullen de vissen proberen om in de filter te zwemmen.

Gebruik een aquarium met een minimale lengte van zo’n 120 centimeter!

Water

Temperatuur: 23-26 graden.
PH: 6-6,5
GH: 3-7

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Het zijn alleseters (omnivoren), zowel levend voer als diepvriesvoer kan gegeven worden, zoals muggelarven, garnalen, daphnia en groenvoer, ook voedertabletten en droogvoer. Het zijn ook prima slakkenopruimers.

Karakter

De  Botia striata is een vredelievende soort die met genoeg soortgenoten gehouden moet worden omdat ze anders helemaal weg kwijnen. Daarnaast is deze soort ook nog eens erg schuw. Dus ze zullen erg veel verstopt zitten.
Een voordeel van deze soort is dat ze graag slakken eten. Dus met deze soort zal een aquarium in no-time ontdaan worden van slakken.

Kweek van de Botia striata – Gestreepte botia

Helaas is over de kweek van de Botia striata – Gestreepte botia in aquaria niets bekend. In de handel word de Botia striata gekweekt door gebruik te maken van hormonen.

Video

Auteur

Coby – Stefan

Copyright foto’s

Mark Duffill
Margie van der Heijden – Ons Natuurgenot Gouda

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Botia striata – Gestreepte botia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *