Botia udomritthiruji – Keizerbotia

Botia udomritthiruji of keizerbotia is een redelijk rustige en vredelievende Botia soort. Je moet ze wel in een groep houden. Onder liefhebbers vormen ze de heilige graal, aangezien ze zeer zeldzaam zijn in de handel

Beschrijving

Botia udomritthiruji – Keizerbotia

Botia udomritthiruji wordt niet vaak aangeboden en is vaak kostbaar. Dit komt omdat ze alleen voorkomen in een klein gebied in het zuiden van Myanmar. Dit gebied wordt voornamelijk bewoond door ethnische minderheden, waarvan rebellen veelvuldig in strijd zijn met de het regeringsleger. Zoals veel grensgebieden van Myanmar is de streek is moeilijk of niet bereisbaar.

Dieet

Deze soort eet eigenlijk alle soorten wel. Goede kwaliteit vlokvoer, granulaat, algentabletten, diepvriesvoer, garnalen maar ook in stukjes gehakte regenworm. Let op! Dit zijn gulzige eters, geef ze niet meer dan ze in een paar minuten op kunnen eten. Ze gaan ook op zoek naar slakken in het aquarium!

Karakter

Over het algemeen een rustige, vredelievende soort. Het zijn echter wel groepsdieren dus moeten met miniaal 5 tot 7 exemplaren worden gehouden. Binnen de groep hebben ze een sociale structuur die door (schijn) gevechten wordt vastgesteld. Zorg dus voor voldoende schuilplaatsen. Exemplaren die alleen worden gehouden ontwikkelen vaak een extreme agressie tegenover andere vissoorten. Wanneer koppelgewijs of met drie exemplaren gehouden, zullen de zwaksten vaak nagejaagd worden en wegkwijnen.

Het Aquarium

Deze soort houdt niet van fel licht. De bodem mag worden bedekt met zand, hieraan kunnen ze hun tere baarddraden niet beschadigen. Ze hebben door hun sociale structuur veel schuilplaatsen nodig bestaand uit rotsen en kienhout. Hiertussen kunnen de lager in rang staande vissen een goed heenkomen zoeken voor de dominantere vissen. In het wild leven de volwassen dieren in kalm stromend water of in poelen van de hooglanden. De jongen leven in de stroming van de lager gelegen gebieden.

Water

Temperatuur: 22 – 28
pH: 6,5 – 7,5
GH: 8 – 12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Kweek

In het aquarium nog niet gelukt

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Nederlandse Namen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Botia udomritthiruji – Keizerbotia” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *