Brachygobius doriae

De naam Brachygobius doriae zie je niet vaak in de winkels. Als je een Bijtje in de aquariums ziet zwemmen is dat echter vaak wel deze soort!

Beschrijving

Brachygobius doriae

Brachygobius doriae is een soortnaam die je in de handel niet vaak tegenkomt. Hoogst waarschijnlijk is dit echter wel de soort die je vaak in de winkels aantreft in plaats van de Brachygobius xanthozona oftewel het Bijtje. Deze soort is in 1868 beschreven door Günther.

Synoniemen: Gobius doriae, Hypogymnogobius doriae.

Beschrijving

Rustige, vreedzame soort die tijdelijk op zoetwater maar als ze ouder worden op brakwater gehouden moet worden. In zuiver zoet water is de soort nogal gevoelig. Het is dan ook aan re raden om 1 tot 2 eetlepels zeezout op 10 liter water toe te voegen. Ze kunnen het beste in een speciaal-aquarium worden gehouden dat is ingericht met fijn, donker zand op de bodem en verder met stenen en wortels zodat schuilplaatsen ontstaan. Elk dier heeft een eigen klein territorium waarin geen soortgenoten worden toegestaan.

Dieet

Als voedsel moet afwisselend klein, levend voer worden gegeven zoals muggenlarven en watervlooien.

Kweek van Brachygobius doriae

De kweek is bij de juiste watersamenstelling niet al te moeilijk. Na afwisselend voeren en een flinke waterverversing met hard, brak water worden 150 tot 200 eieren onder stenen of een bloempotje afgezet en bevrucht. Het mannetje neemt de broedzorg voor zijn rekening. Na een viertal dagen komen de jongen uit. Zodra ze vrij zwemmen kunnen ze worden groot gebracht met Artemia-naupliën. Ze zwemmen de eerste tijd nog vrij in de onderste waterlagen tot ze na verloop van tijd naar het bodemleven over gaan.

Copyright foto’s

Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brachygobius doriae” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *