Brachyplatystoma filamentosum – Piraíba

Brachyplatystoma filamentosum is een Antenne meerval uit het Amazonegebied die tot wel 250 cm cm groot groeit. In de natuur migreert de vis vanuit de estuaria stroomopwaarts de Amazone op. Sommige populaties leggen daarbij tot  wel 3.000 km af. Volwassen exemplaren komen dan ook alleen in het westelijke Amazonegebied voor. De soort is dan ook geen voor de handliggende keuze voor het aquarium. Het menu voornamelijk uit vis.  Brachyplatystoma filamentosum is vreedzaam ten opzichte van vissen die niet in de bek passen.

 

Beschrijving

Brachyplatystoma filamentosum

Brachyplatystoma (Goliath meervallen) is is een subfamilie van meervallen uit de familie Pimolodidae waar een aantal van de grootste soorten meervallen onderdeel  van uitmaken. Brachyplatystoma komt voor in de Amazone en Orinoco bassins in Zuid-Amerika. Hier leven ze in estuaria en diepere rivieren. Het zijn belangrijke consumptievissen.

De meeste soorten (maar niet alle) Brachyplatystoma migreren over lange afstanden stroomopwaarts om zich voort te planten. Gedurende migratie komen ze voornamelijk in white-river biotopen voor, aangezien black-water biotopen over het algemeen niet in voldoende voedsel voorzien voor de trekkende meervallen.

Brachyplatystoma is in 1862 beschreven en is ontleend aan de Griekse woorden Brachys, Platys en Stoma, welke respectievelijk kort, plat en bek betekenen. Alle Brachyplatystoma soorten hebben lange baarddraden, die voorbij de borstvinnen reiken en soms zelfs voorbij de staartvin. Jonge dieren hebben verlengde vinnen die uitlopen in lange sliertvormige vanen. Bij de meeste soorten verdwijnen deze bij het ouder worden. Brachyplatystoma onderscheidt zich verder van andere Pimolodidae door de afwijkende kaakspieren.

 

Brachyplatystoma filamentosum wordt maximaal 200-250 cm groot en is daarmee de grootste Brachyplatystoma soort. Brachyplatystoma filamentosum komt voor in groot deel van de Amazone en Orinoco en is een belangrijke consumptievis. Qua kleur zijn er grote onderlinge verschillen. Jonge dieren hebben vaak een vlekkenpatroon, dat vervaagt naar een effen zilverkleurige uiterlijk. Jonge dieren hebben langere baarddraden.

Nadat in de bovenstroom van de Amazone (Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru) de eieren zijn uitgekomen worden de vislarven door de rivier meegenomen naar de rivierdelta. Naar schatting duurt deze reis 13-20 dagen. Jaarlijks kent de rivierdelta seizoensgebonden overstromingen, waarbij zoet water de delta instroomt. Jonge Brachyplatystoma zwemmen daarmee de brakke estuaria in en doen zich tegoed aan vissen en kreeftachtigen. Wanneer het zeewater terugvloeit trekken ze zich terug in de rivier. Vaak vormen de dieren in deze levensfase grote scholen. Na 3 jaar starten ze een massale migratie stroomopwaarts. Gedurende deze trek worden ze massaal bevist. Brachyplatystoma filamentosum is één van de meest gevangen vis uit Amazone en dus een belangrijke consumptievis. Het vermoeden is dat de dieren trekken naar hun individuele gebied van herkomst. Voor bepaalde populaties bedraagt de trek van delta naar paaigebied wel 3.000 km. Alle exemplaren trekken stroomopwaarts, er zijn geen vangstmeldingen van volwassen exemplaren van Brachyplatystoma filamentosum in het oostelijke deel van de Amazone.

Aquarium

In lijn met de pelagische aard is Brachyplatystoma filamentosum een actieve zwemmer. Met een maximaal formaat van 250 cm en het instinct dat tot migratie beweegy, is deze soort nauwelijks aan te raden voor een aquarium. Het zijn roofdieren waarvan het menu bijna volledig uit vis bestaat. Kleinere vissen worden dus verslonden. De dieren zijn in het aquarium verder vreedzaam naar vissen die niet in de bek passen.

De inrichting van het aquarium is voor de dieren niet belangrijk, mits voldoen wordt aan de volgende vereisten:

  • Gedempt licht (het zijn overwegend diepwatervissen)
  • Lichte stroming
  • Zand-achtige bodem
  • Veel zwemruimte
  • Zuurstofrijk water

Zoals veel grote meerval soorten zijn de dieren uitgerust met zeer gevoelige zintuigen, zodat ze ook in omstandigheden met weinig zicht kunnen fourageren. Waarschijnlijk is het dan ook raadzaam de dieren niet in een dichtbevolkte bak te huisvesten, om overgevoeligheid voor impulsen te voorkomen. Als typische rivierbewoner zijn ze gevoelig voor de waterkwaliteit. Schoon water met een hoog zuurstofgehalte is vereist. Aangezien de dieren veel dierlijk voedsel nodig hebben vormen ze zelf ook een zware belasting voor de waterkwaliteit. Sterke filtratie en tijdige waterwisselingen zijn noodzakelijk. Een temperatuur tussen 22-28 graden en een PH tussen 6-8 volstaat.

Voeding

Het menu van Brachyplatystoma bestaat bijna volledig uit vis. Meestal zijn ze goed te wennen aan dood alternatief voedsel, zoals mossel, stukken vis, inktvis en garnalen. Beperk bij volwassen dieren het voeren tot 1 a 2 keer per week, omdat anders obesitas gerelateerde ziekteverschijnselen optreden. Voor jonge dieren kan een iets hogere frequentie worden aangehouden.

Kweek

Gegeven de complexe levenscyclus is kweek in gevangenschap waarschijnlijk onmogelijk.

Video

Copyright foto’s

Enrico Richter (http://amazonpredators.wordpress.com)

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Brachyplatystoma filamentosum – Piraíba” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *