Cabomba aquatica – Waterwaaier

De Cabomba aquatica of in het Nederlands Waterwaaier is een stengelplant met allemaal fijne bladeren eraan. Ze groeien zeer snel en stellen weinig eisen.

Cabomba aquatica – Waterwaaier

Cabomba aquatica maakt  onderdeel uit van de familie Cabombaceae. Deze  familie kent twee geslachten en zo’n zes soorten. In het Nederlands worden ze ook  wel Waterwaaier genoemd. Een verwijzing naar de waaiervormige bladeren.

De Nederlandse naam Waterwaaier wordt ook wel gebruikt voor Cabomba caroliniana. Deze plant is winterhard en wordt in Europa beschouwd als invasieve exoot. Cabomba caroliniana staat daarom op de lijst invasieve exoten en mag niet worden verhandeld. Cabomba aquatica is niet winterhard en mag daarom wel worden verhandeld.

Beschrijving

Cabomba aquatica is een stengelplant die erg snel kan groeien. Onder de juiste omstandigheden kunnen ze tot zo’n 2,5 centimeter per dag langer worden. De plant kan een hoogte bereiken van zo’n 50 tot 80 centimeter.

De lichtgroene bladeren van de Waterwaaier zijn tegenover elkaar geplaatst langs de stengel. Als de stengel door de waterlijn breekt maakt hij een groen/rood-bruin blad aan wat drijft. Ook maakt de plant een kleine bloem aan die geel van kleur is. Uit de ovaalvormige zaden kunnen weer nieuwe planten groeien.

Cabomba aquatica bloem
Cabomba aquatica bloem

Herkomst

Deze plant is afkomstig uit Zuid Amerika. Je kunt deze soort vinden in de Noordelijke helft van Brazilië, Bolivia, Colombia, Frans Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. Cabomba aquatica groeit in stilstaand of langzaam stromend water.

Het Aquarium

Vooral op de achtergrond of in het midden van het aquarium is Cabomba aquatica een zeer geschikte aquarium plant. Met zijn fijnblade stengels maakt het frisgroene dikke bossen bladeren.

Deze plant is geschikt voor zowel de gevorderde als beginnende aquariaan. Toevoeging van Co2 is niet nodig maar met Co2 groeit hij wel sneller. De Waterwaaier houdt wel van wat plantenvoeding in het water. Ze halen deze bijna volledig uit het water, voeding in de bodem is daarom niet nodig. De plant kan niet goed tegen schommelende waterwaardes, dan smelt de Waterwaaier weg.

Het best groeit Cabomba aquatica bij een temperatuur van 23 tot 27 graden Celsius maar bij een graadje meer of minder doet het plant het ook wel redelijk. De pH ligt optimaal tussen de 6 en 7,5.

Hoe plant je Cabomba aquatica in het aquarium?

Doorgaans wordt Cabomba aquatica geleverd in een potje of met een loodje. Om de plant in het aquarium te kunnen plaatsen verwijder je het potje of loodje. Het loodje kun je eenvoudig uitvouwen. Potjes zijn meestal wat meer werk om te verwijderen. Ik knip het potje veelal kapot en verwijder de steenwol die om de stengels zitten. De steenwol kan wat voedingsstoffen bevatten maar ook een bestrijdingsmiddelen tegen slakken. Het is daarom belangrijk om steenwol altijd te verwijderen.

Als de stengels lang genoeg zijn, vanaf zo’n tien centimeter, kun je ook gewoon de stengels boven het potje afknippen. Maak het onderste deel van de stengel van de Waterwaaier vrij van bladeren. Plaats daarna de stengel gewoon in de bodem. Plaats de stengels een paar centimeter uit elkaar zodat welke stengel ook onderaan wat licht kan vangen.

Vermeerdering

In het aquarium kun je de Waterwaaier het makkelijkst vermeerderen door een top van een stengel af te knippen. Zorg dat de afgeknipte stengel minimaal vijf centimeter lang is. Plaats het afgebroken stuk terug in de bodem. Hieruit zal een nieuwe plant gaan groeien.

In het wild vermeederd de plant zich ook op deze manier. Wanneer het winter wordt en het water wat kouder, breekt de stengel in stukken. De stukjes stengel zakken naar de bodem om te overwinteren. In de lente als de temperatuur van het water stijgt, groeit uit elk stukje stengel een nieuw plantje. In het aquarium is dit wat lastig na te bootsen. We knippen daarom zelf de stengel in stukken om de Waterwaaier te vermeerderen.

Auteur

John  de Lange

Copyright foto’s

Alex PopovkinCC BY-NC-SA 2.0
Ranjith-chemmadCC BY-SA 4.0

Referenties

Plantsoftheworldonline.org
Wikipedia

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Zone

Herkomst

Landen

, , , , , , ,

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cabomba aquatica – Waterwaaier” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *