Cambarellus shufeldtii – Louisiana Dwergrivierkreeft

Algemeen

Nederlandse benaming: Louisiana-Dwergrivierkreeft, Shufeldts Dwergkreeft.
Grootte: bij houden in het aquarium tot net 3,5 cm lichaamslengte
Levensverwachting: 2 jaar
Aanbevolen aquariumgrootte: vanaf 20 l inhoud

Waterwaarden

Temperatuur 15-25 °C
pH 6,5-7,8
hardheid 2-18° dGH

Voer

Alleseter; naast het gebruikelijke in de handel verkrijgbare speciaalvoer voor kreeften ook censuur en granulaatvoer voor vissen. Kleine slakken zonder behuizing staan eveneens op het menu.

Het houden

Deze dwergkreeften vertonen noch de neiging de bodem blijvend om te graven, noch de waterplanten te verorberen. Bijgevolg richt men het aquarium met zand of fijn grind als substraat voor wortelende planten in. De keuze van de waterplanten wordt bepaald door de watertemperatuur en de sterkte van de belichting. De kreeften gebruiken in het bijzonder de fijngetakte soorten zoals in de natuur als klimhulp.
Het bekken kan met wortelhout en natuurstenen gestructureerd worden. Ook met dichte moskussentjes of enige vergane loofboombladeren kunnen schuilplaatsen gevormd worden.
Om voor Cambarellus shufeldtii optimale omstandigheden te creëren, dient een motorfilter of een luchtaangedreven binnenfilter voor de nodige beweging van het water te zorgen. Bovendien worden zo kleine vervuilingen uit het water verwijderd. Door het water regelmatig te verversen vermindert men de belasting van het water.

Vermenigvuldiging

De geslachtsverschillen zijn bij alle Cambariden (tot deze familie behoort de Louisiana kreeft) zeer duidelijk en zelfs bij kleine dieren al zeer goed te herkennen. De paring gebeurt meestal heimelijk en men wordt eerst dan op de toekomstige nakomelingen geattendeerd, als men het vrouwtje met eieren onder haar achterlijf door het aquarium ziet trekken.
De ontwikkeling van het bevruchtte ei tot zelfstandige jonge kreeft voltrekt zich bij de Cambarellus shuffeldtii Rivierkreeft binnen ong. drie weken. Als de nakomelingen de moeder verlaten dienen de volwassen kreeften uit het aquarium verwijderd te worden, omdat ze het eigen kroost vroeger of later als voedsel beschouwen. Bij gevarieerde voeding, regelmatige verversing van het water en temperaturen tussen 20 en 24 °C is de groei voorspoedig.

Gezelschap

Gezelschap bestaande uit dwerggarnalen kan tot verlies onder de garnalen leiden, daar sommige kreeften hen belagen. Kleine vreedzame vissen zijn weliswaar geschikt, hoewel de kreeft-nakomelingen het dan moeilijker hebben te groeien.
Gezamenlijke houding met andere Cambarellus-soorten dient te worden vermeden, daar toevallige kruisingen niet uitgesloten zijn.

Tip

Door het aquarium volledig af dekken zorgt u ervoor dat de kreeften niet kunnen uitbreken. Zelfs een kleine opening om te voeren of voor de verwarmingsstaaf, filtertoe- en afvoer word door de kreeften gevonden.

Belangrijk

Deze kreeftsoort dient niet in onze buitenwateren uitgezet te worden, daar zij doorgaans onze inheemse soorten in gevaar kan brengen.

Tips voor het juist inzetten van de dieren

De zakjes en/of plastic schalen minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten drijven, zodat de temperatuur zich kan aanpassen. Daarna het zakje of schaaltje voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer dezelfde hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren langzaam aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ong. 20 minuten brengt u de dieren voorzichtig uit de emmer over in het aquarium zonder het water uit de emmer.

Auteur: © BiancaB
Video: Frank Mouwer

 

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

shufeldtii

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cambarellus shufeldtii – Louisiana Dwergrivierkreeft” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *