Caquetaia spectabilis

Caquetaia spectabilis is een statige, rustige cichlide die niet met te kleine vissen samen gehouden mag worden. Kleine vissen worden als voer gezien.

Beschrijving

Caquetaia spectabilis

Caquetaia spectabilis is een statige, rustige cichlide die niet met te kleine vissen samen gehouden mag worden, aangezien die dan als voedsel kunnen worden gezien. Het aquarium moet worden ingericht met forse planten, stenen en kienhout. Wel moet er voldoende vrije zwemruimte worden open gelaten. Aan de watersamenstelling worden weinig eisen gesteld. Aangezien het een grote eter is, is een goede filtering en een regelmatige waterverversing geen overbodige luxe.

Een volwassen exemplaar kan uitgroeien tot zo’n 25 centimeter lengte. Ze groeien redelijk snel en zijn na zo’n twee jaar uitgegroeid. Ze blijven hiermee dus aanzienlijk kleiner dan de Caquetaia umbrifera. Mannen zijn doorgaans intenser gekleurd en ook wat groter dan de vrouwen.

Deze soort is in 1875 officieel beschreven door Franz Steindachner (1834-1919).

Synoniemen: Acara spectabilis, Caquetaia spectabile.

Herkomst

Zuid Amerika; Brazilië en Guyana.

Dieet

De grote bek wijst er op dat het een echte rover is die grote brokken voer aan kan. Runderhart, vis en garnaal wordt graag gegeten. Droogvoer wordt ook geaccepteerd.

Kweek van de Caquetaia spectabilis

De kweek van de Caquetaia spectabilis is bij een goed passend paar niet al te moeilijk. Vele honderden tot wel duizend eieren worden op een plat substraat afgezet. Na vier dagen komen de jongen uit. Ze worden dan ondergebracht in schuilplaatsen tussen stenen. Beide ouders zijn met de bewaking en verzorging bezig, waarbij het vrouwtje iets meer bezig is dan het mannetje. De jongen kunnen worden groot gebracht met Artemia-naupliën.

De jonge Caquetaia spectabilis groeien snel en hebben dan ook regelmatig voer nodig. Let op dat je ze meerdere malen en voldoende voert. Bij onvoldoende voer zijn de jongen kannibalistisch.

Video

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie
John de Lange

Copyright foto’s

Jeff Rapps – Tangledupincichlids.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Broedgedrag

Dieet

Karakter

Sociaal Gedrag

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Caquetaia spectabilis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *