Caridina babaulti – Groene Babaulti Dwerggarnaal

De Caridina babaulti of Groene Babaulti Dwerggarnaal is een van de vele leuke garnalen soorten die de laatste tijd erg populair zijn geworden.

Beschrijving

Caridina babaulti – Groene Babaulti Dwerggarnaal

Wetenschappelijke naam: Caridina cf. babaulti var. Groen
Nederlandse benaming: groene dwerggarnaal, groene Indie-garnaal
Grootte: Mannetje ong. 2 cm, vrouwtje ong. 2,5 cm.
Levensverwachting: 2 jaar
Aanbevolen aquariumgrootte: vanaf 10 l inhoud
Waterwaarden: Temperatuur 18-28 °C, pH 6,5-7,8, hardheid 2-12° dGH

Voer

In de natuur worden gladde oppervlaktes afgegraasd en de mul doorzocht op voedsel, in het aquarium gaat de voorkeur uit naar het in de handel verkrijgbare speciaalvoer voor garnalen, daarbij visvoer in vlokken-, granulaat-, en censuur (het liefst met een plantaardig deel)Dode bladeren, fijngestampte erwten en gekookte bladeren van spinazie of voederbiet worden eveneens graag gegeten.

Verzorging

De Groene Dwerggarnaal is al in kleine aquaria een dankbare zorgeling. Als bodembedekking zijn zand, fijne kiezels of bassaltsplinters geschikt. Als beplanting neemt men liever niet te grootbladerige en hoge soorten. Mossen, die men ook kan opbinden, zijn veel geschikter. Een mooi vertakte wortel geeft het juiste accent.

Om drabbig water te voorkomen gebruikt men een motorfilter of een luchtaangedreven binnefilter. Door de beweging van het water wordt gelijktijdig voor het benodigde zuurstofgehalte gezorgd. Bij hoge zuigkracht dienen de aanzuigsteuntjes zo beveiligd te worden dat de kleine garnalen niet verdwijnen kunnen. In sommige regio´s dient men bij het verversen van het water aan het leidingwater een vloeibare waterverbeteraar toevoegen, om schadelijke zware metalen te binden. Een goede belichting is zinvol. Enerzijds garandeert ze een flinke plantengroei, anderzijds worden de kleuren van de garnalen daardoor ook sterker.

Vermenigvuldiging

In een kleine groep dwerggarnalen zouden nakomelingen binnen enkele weken geboren moeten worden, wanneer tenminste de overige levensomstandigheden juist zijn. De vrouwtjes lijken sterker. Vooral wanneer ze onder het achterlijf eieren dragen, is deze veel duidelijker als bij het mannetje.

De jongen ontwikkelen zich in de zekere bescherming van het vrouwtje in ongeveer drie weken, hetgeen mede bepaald wordt door de watertemperatuur.De moeder ondersteunt hun start in het leven als zij bij de jonge garnalen voorzichtig de achterste schrijdpootjes van de zwempootjes verwijdert.

Een worp kan tot 40 jonge garnalen omvatten. Zij hebben allereerst zeer fijn voer nodig (in de handel is speciaal fokvoer verkrijgbaar), maar naarmate zij groter worden gaan zij over op de gebruikelijke voeding. Geslachtsrijp zijn ze al in de derde levensmaand. Voor de gezondheid zijn wisselende temperaturen bevorderend.

Gezelschap

Dwerggarnalen kunnen met veel kleine vreedzame vissen samenleven. Ook enkele slakken kunnen geen kwaad.
Een gemeenschappelijke houding met dwergkreeften van de Cambarellus familie dient te worden vermeden, daar deze kreeften de groene dwerggarnalen soms najagen. Kreeften van de Cherax familie gedragen zich volkomen onverschillig tegenover dwerggarnalen. Hier is het samenleven in een naar evenredigheid groot aquarium geen probleem.

Bijzonderheid

Klaarblijkelijk bestaan er vergelijkbaar uitziende vormen, die dan deels moeilijker te kweken zijn.

Tips voor het juist inzetten van de dieren:

De zakjes en/of plastic schalen minstens 30 minuten gesloten in het aquarium laten drijven, zodat de temperatuur zich kan aanpassen. Daarna het zakje of schaaltje voorzichtig openen en de dieren met het water in een kleine emmer overdoen en langzaam ongeveer dezelfde hoeveelheid aquariumwater toevoegen, zodat de dieren langzaam aan de verschillende wateromstandigheden kunnen wennen. Na ongeveer 20 minuten brengt u de dieren voorzichtig uit de emmer over in het aquarium zonder het water uit de emmer.

Auteur

BiancaB

Copyright foto’s

Jennifer van Dijk

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Caridina babaulti – Groene Babaulti Dwerggarnaal” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *