Carnegiella marthae – Gestreepte Bijlzalm

Carnegiella marthae Gestreepte Bijlzalm zijn scholende visjes die erg vredelievend zijn. Ze moeten dan ook gehouden worden met andere vredelievende soorten.

Beschrijving

Carnegiella marthae – Gestreepte Bijlzalm

Carnegiella marthae is in 1927 officieel beschreven door Myers. De naam marthae is een verwijzing naar Martha Ruth Myers, de vrouw van L.s. Myers. Het de ae in de naam geeft het vrouwelijke geslacht aan.

De Nederlandse naam Gestreepte Bijlzalm dankt deze soort aan de enkele streep op het lichaam, soms zijn ook (vage) streepjes op de bijl te zien. Overigens kom je ook wel andere benamingen tegen zoals Kleine Marmer Bijlzalm of Blanke Bijlzalm

Synoniemen: Carnegiella marthae marthae, Carnegiella marthae schereri.

Beschrijving

Carnegiella marthae zijn scholende visjes die erg vredelievend zijn. Ze moeten dan ook gehouden worden met andere vredelievende soorten die niet al te groot worden. Heel af en toe zijn er korte schermutselingen te zien om de hiërarchie binnen de school te bepalen maar de schermutselingen zijn van korte duur en er vallen nooit gewonden.

Het verschil tussen de man en de vrouw is buiten de paartijd niet te zien. In de paartijd kun je soms de witte eieren in het lichaam van de vrouw zien. Vrouwen hebben wel de neiging om iets groter te worden dan de mannen.

De Gestreepte Bijlzalm wordt niet heel groot. Ze kunnen een maximale totale lengte bereiken van zo’n 3,5 tot 4 centimeter.

In de winkels vindt je deze soort ook wel gecombineerd met de Carnegiella strigata. In de groothandel en in de winkel realiseren ze zich niet altijd dat dit twee verschillende soorten zijn en worden door elkaar heen verkocht. Let dus op welke soort je koopt.

Biotoop

De Gestreepte Bijlzalm komt voor in het stroomgebied van de Rio Negro en Rio Orinoco in Brazilië en Venezuela. Ze bewonen daar de warme, zure, zachte en zeer zacht stromend of stilstaande wateren (voornamelijk zwart water). Doorgaans is er voldoende drijvende vegetatie aanwezig waaronder ze kunnen schuilen en hun eieren kunnen leggen.

Er bestaan twee populaties die iets andere uiterlijke kenmerken hebben maar die wel dezelfde soort vormen. Soms worden deze aangeduid als  Carnegiella marthae marthae en Carnegiella Marthae schereri.

Dieet

In het wild zwemt de Carnegiella marthae aan het water oppervlak. Ze wachten daar totdat een klein insect het water raakt. Dit kunnen vliegjes, spinnetjes, bladluizen etc. zijn, als het maar in hun kleine bekje past.

In het aquarium kun je ze voeren met klein levend of diepvriesvoer. Vleugelloze fruitvliegen worden zeker gewaardeerd. Hoewel ze van nature levend voer eten, zullen ze ook droog voer accepteren. Geef ze wel gevarieerd te eten om ze gezond te houden.

Het Aquarium

Omdat de Gestreepte Bijlzalm niet heel groot wordt is een aquarium met een lengte vanaf 60 centimeter al voldoende om een schooltje te kunnen houden. Houdt ze in een schooltje van minimaal 5 a 6 exemplaren maar zeker niet minder. Ze voelen zich beter op hun gemak met meer soortgenoten om zich heen, dus liever een nog grotere school houden. Het is dan wel noodzakelijk om de grootte van het aquarium aan te passen op de grootte van de school.

De Carnegiella marthae kan meestal worden gevonden net onder het oppervlak van het water. In geval van nood kunnen ze ver en hoog uit het water springen. Zorg er dus zeker voor dat het aquarium afdoende is afgedekt. Zelfs de kleinste gaatjes zijn niet veilig.

Het aquarium mag worden ingericht met een donker substraat. Drijvende planten waaronder ze kunnen schuilen wordt zeker gewaardeerd. De temperatuur mag liggen tussen de 20 en 28 graden bij een pH van 4.0 tot 7.0. Filteren over turf wordt zeker gewaardeerd, het brengt de pH wat naar beneden en voegt ook wat tannines aan het water toe. Dit geeft een natuurlijke kleuring aan het water zoals het water waarin ze van nature voorkomen.

De uitstroom van het filter mag best langs het water oppervlak lopen in de buurt van de zwemruimte. De Carnegiella marthae zal regelmatig zwemmend in de stroming te vinden zijn, mits de stroming niet al te sterk is.

Kweek van de Carnegiella marthae – Gestreepte Bijlzalm

De kweek van de Carnegiella marthae – Gestreepte Bijlzalm is moeilijk. Om jongen over te houden kun je het beste een kweek aquarium opzetten met drijvende planten, zacht/zuur water en een temperatuur richting de 27 a 28 graden Celsius. Gebruik in het aquarium een sponsfilter of Hamburger Matten filter. Dit voorkomt dat de jonge visjes door het filter worden opgezogen en het zorgt er ook voor dat ze op het filter wat minuscule voerdeeltjes kunnen vinden.

De ouderdieren leggen de eieren tussen de wortels van drijvende planten zoals Pistia stratiotes. Ze legt daarbij 2 tot 5 eieren per keer die door de man worden bevrucht. Omdat de eieren niet erg kleverig zijn vallen ze veelal naar de bodem toe. Als je eieren wil overhouden is het noodzakelijk om de ouders na het afzetten te verwijderen. Ze geven geen verdere broedzorg en eten eieren en jonge visjes wel op.

De eieren komen bij wat hogere temperaturen na zo’n 30 tot 36 uur uit. Ze teren dan nog zo’n 5 dagen op de eidooierzak en gaan dan vrij zwemmen.

Oviparous, moet het aquarium een goed bedrag van de drijvende planten is de wortels van het zelfde als het vrouwtje zal eieren vrij te geven, leggen ze 2-5 eieren per keer, want ze zijn niet erg lijm, kan het zijn dat een kleine daling in substraat. De eieren komen binnen 30 tot 36 uur bij bewaring bij een hogere temperatuur, na ongeveer 5 dagen na het uitkomen bak hebben de inhoud van de dooierzak verbruikt en gaan zwemmen vrij.
Zodra de jongen vrij kunnen zwemmen kun je beginnen met voeren. De kleine visjes hebben piepkleine bekjes en hebben dan ook heel klein voer nodig. Je kunt beginnen met infusoriën. Naarmate de jongen wat zijn gegroeid kun je overstappen op artemia en zo steeds iets groter voer. Al na 20 dagen beginnen de jonge Carnegiella marthae op hun ouders te lijken.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hristo Hristov
AquariumGlaser.de

Bronnen

Sekaiscaping.com (niet meer beschikbaar)
Fishbase.org
Seriouslyfish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

,

Karakter

Dieet

Ecosysteem

,

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Carnegiella marthae – Gestreepte Bijlzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *