Carnegiella strigata – Marmerbijlzalm

Carnegiella strigata of Marmerbijlzalm heeft een erg herkenbare vorm. Hij is makkelijk te herkennen aan de grote buik wat doet denken aan een bijl. De bruin/zilver gevlekte buik heeft hem zijn Nederlandse naam gegeven.

Beschrijving

Carnegiella strigata – Marmerbijlzalm

De Marmerbijlzalm heeft een erg herkenbare vorm. Hij is makkelijk te herkennen aan de grote buik wat doet denken aan een bijl. De Carnegiella strigata heeft doorzichtige vinnen een bruine rug en een zilveren buik met zwarte strepen. De Nederlandse Marmerbijlzalm naam dankt hij aan de bruine/zilveren gevlekte buik.

Herkomst

Brazilië, Colombia, Guyana, Peru, Suriname.

Het Aquarium

De Marmerbijlzalm heeft randbeplanting nodig en drijfplanten stellen ze ook op prijs. Zorg er wel voor dat er genoeg open zwemruimte blijft bij het oppervlakte. Deze vissen houden ook van een rustige stroming. Een dekruit is aan te raden aangezien deze vissen nog wel eens willen springen.

Karakter

De Carnegiella strigata is een rustige vreedzame scholenvis. Ze zullen dan ook weg kwijnen als ze met te weinig soortgenoten gehouden worden. Houdt ze dan ook in een groepje van minimaal 6 exemplaren maar liever nog veel meer.

Ze zullen hun voedsel zo veel mogelijk van het oppervlakte proberen te halen en als ze een insect zien die ze kunnen vangen zal die ook zeker gegeten worden.

Carnegiella strigata - Marmerbijlzalm - School
Carnegiella strigata – Marmerbijlzalm – School

Kweek van de Carnegiella strigata – Marmerbijlzalm

De Marmerbijlzalm zijn te kweken door het aquarium donker te maken bij een pH van 5,5 tot 6,5. De eitjes zullen worden afgezet tussen de wortels van drijfplanten waarna ze meteen naar de bodem vallen. Zodra de eitjes zijn afgezet is het slim om de volwassen Carnegiella strigata uit te vangen zodat er geen eitjes worden opgegeten.

De jongen moeten eerst worden gevoerd met het fijnste stofvoer dat er te vinden is en na een aantal dagen kunnen ze artemia naupliën eten.

Video

Auteur

Rick

Copyright foto’s

J. de Lange
Hristo Hristov

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

, , , ,

Ecosysteem

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Carnegiella strigata – Marmerbijlzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *