Centropyge bicolor – Blauwgele Dwergkeizersvis

Centropyge bicolor of Blauwgele dwergkeizersvis is een relatief makkelijk te houden soort. Zorg wel voor water van goede kwaliteit!

Beschrijving

Centropyge bicolor – Blauwgele Dwergkeizersvis

De Blauwgele Dwergkeizer of Centropyge bicolor maakt deel uit van de familie Engel- of keizersvissen. Dit is slechts een van de 74 soorten beschreven keizersvissen variërend in grootte van minder dan 3 cm tot meer dan 16 in lengte. Deze soort komt wijd verspreid voor in de Stille Oceaan met opmerkelijke uitzondering van de Hawaiiaanse eilanden. Belangrijke populaties kunnen worden gevonden voor de kust van Fiji, Nieuw-Caledonië, Nieuw-Guinea, alsook in het Great Barrier Reef. Bicolors worden meestal gezien in paren of in kleine groepjes in brak water lagoenen en langs rif hellingen op een diepte variërend van 3 tot 35 meter.

Dit is een van de grotere Dwergkeizers, en kan uitgroeien tot een 15 centimeter in lengte als ze volwassen worden. Het voorste gedeelte van het lichaam en staartvinnen van deze soort zijn kanariegeel. Hun middenlijf is koninklijk paars of blauw soms met dunne, nauwelijks waarneembare, verticale strepen, die slechts iets lichter van kleur zijn dan de kleur van hun middenlijf. Deze vissen hebben ook een enkele paarse balk die begint bij het oog en bovenlangs rond de kop loopt en dan eindigt bij het andere oog.

Het Aquarium

Blauwgele Keizersvissen vragen een gemiddeld zorg niveau. Ze kunnen met succes worden gehouden door aquariumhouders met gemiddelde ervaring. Dit is een van de meest rustige van de commercieel beschikbare dwergkeizer rassen. Het is een prachtige aanvulling op een aquarium met meerdere soorten op voorwaarde dat zij worden ondergebracht bij vissen van dezelfde grootte en temperament. Keizersvissen tonen vaak territoriale agressie tegenover soortgenoten en soortgelijk uitziende soorten.

Bicolors kunnen samen worden gehouden indien zij tegelijkertijd in een aquarium worden gedaan als ze nog jong zijn. Dit zal hen in staat stellen om op te groeien in een kleine gemeenschap in plaats van te worden voorgesteld aan een lid van dezelfde soort, nadat deze al kans heeft gekregen een territorium vast te stellen. Zoals met alle familie, kan er tussendoor altijd wel wat gekibbel voorkomen.

Deze soort wordt beoordeeld als rif veilig maar wel met de nodige voorzichtigheid. Des te jonger ze in het aquarium terechtkomen, des te minder kans dat ze tot het besef gekomen dat veel van haar inwoners de eerste keus op het menu in het wild zijn. Volwassen bicolors besteden een gigantische hoeveelheid tijd aan het grazen op de van nature voorkomende algen die groeien op levend steen. Een overvloed aan gezond levend steen is verplicht om deze soort krachtig en gezond te houden als volwassene. De kans dat een goed doorvoede keizersvis gaat knabbelen van een koraal of schelpdier en zo een nieuwe smakelijk lekkernij ontdekt is veel kleiner. Een minimale aquariuminhoud van 225 liter is aanbevolen voor deze soort. Keizersvissen zijn gevoeliger voor afwijkende waterparameters dan veel andere zeewater soorten. Gepaste zorgvuldigheid dient dan ook te worden beoefend voor het behoud van schoon, helder water. Onder zeer goede condities kunt u verwachten dat deze vissen zo’n 12 jaar leven.

Dieet

Dit is een omnivore soort. Net als bij veel andere dwergkeizers, verandert het dieet van deze soort aanzienlijk tussen jongen en volwassenen. Jongen eten voornamelijk plankton. Pas uitgekomen artemia gemengd met steeds grotere hoeveelheden vlokken, bevroren of gevriesdroogd voedsel zal hen helpen te wennen aan niet-levend voer. De voeding voor een volwassen exemplaar in zijn natuurlijke habitat bestaat uit algen, wormen en kleine kreeftachtigen en mosselen. Een hoogwaardig voer wat speciaal is ontwikkeld voor zeewater keizersvissen zijn een uitstekend hoofdvoer. Hun dieet kan verder worden aangevuld met vers gehakte schaaldieren, weekdieren, gedroogde of diepgevroren algen, en tafelgroenten, zoals spinazie, courgette en gele pompoen. Nogmaals, een overvloed aan levend steen zal helpen om te voorzien in hun voedings behoeften.

Kweek van de Centropyge bicolor – Blauwgele Dwergkeizersvis

De mannetjes en vrouwtjes van deze soort zijn vrijwel identiek in grootte en kleur. Dit kan zijn omdat het synchroon protogyne hermafrodieten zijn. Alle jongen ontwikkelen zich in eerste instantie tot vrouwtjes. Als het voor de voorplanting nodig is zal de grootste meest dominante vrouw zich veranderen in een man. Als je een groepje jongen samen in een aquarium zet zal dit resulteren in een mannetje en een harem van vrouwen. Er is bekend dat er in gevangenschap mee is gekweekt, maar het aantal meldingen is zeldzaam.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Rickard Zerpe – CC BY 2.0
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Synoniemen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Minimale inhoud in liter

Herkomst

, ,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Centropyge bicolor – Blauwgele Dwergkeizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *