Centropyge bispinosa – Gestreepte Dwergkeizersvis

De Centropyge bispinosa – Gestreepte Dwergkeizersvis doet zijn naam eer aan. Hun kop, het bovenste gedeelte van het lijf en rugvin zijn helder blauw of paars. Deze kleur gaat over in geel of oranje, wat weer overgaat in een roze kleur midden op het lijf. Deze overgangen worden doorsneden door verticale banden.

Beschrijving

Centropyge bispinosa – Gestreepte Dwergkeizersvis

De Gestreepte Dwergkeizersvis (Centropyge bispinosa) maakt deel; uit van de familie van de Pomacanthidae. Deze soort komt voor in de Indische en Pacifische Oceaan, van Oost-Afrika tot aan de Filippijnen. De meeste Koraal Schoonheid Dwergkeizersvissen in de aquariumhandel zijn afkomstig van de wateren bij Fiji.

Deze Dwergkeizersvis doet zijn naam eer aan. Hun kop, het bovenste gedeelte van het lijf en rugvin zijn helder blauw of paars. Deze kleur gaat over in geel of oranje, wat weer overgaat in een roze kleur midden op het lijf. Deze overgangen worden doorsneden door verticale banden. De borstvinnen zijn meestal oranje of geel. Aars en buikvinnen zijn meestal blauw of paars. Alle vinnen, behalve de borstvinnen. Deze soort is ook nog onder andere pseudoniemen in de handel (Centropyge bispinosus, Centropyge hispinosus, Holacanthus bispinosus).

Het Aquarium

Dit is een uitstekende soort voor de hobbyisten welke zijn eerste Dwergkeizersvis wil gaan houden. Ze hebben het exotische, mooie uiterlijk wat je van een zeewateraquariumvis verwacht. De volwassen grootte bedraagt slechts 10 cm. Een enorm aquarium in de huiskamer is dus niet nodig. Zij kunnen worden gehouden in een aquarium vanaf zo’n 200 liter. De meeste Dwergkeizersvissen hebben een gevorderde of expertniveau verzorging nodig (dit verschilt nog al eens per informatiebron). De Gestreepte Dwergkeizersvis is een van de taaiste soorten in hun familie. Zij eisen slechts een eenvoudig verzorgingsniveau en zijn dus een perfecte keuze voor de beginnende zeewater aquariaan.

Ongeacht de grootte worden de meeste Dwergkeizersvissen als middelmatig agressief beschouwd. Deze soort is echter de meest vredelievende vertegenwoordiger van de familie. Ze kunnen kleinere vissen onderdrukken en vechten met op hen gelijkende soorten maar vertonen toch lang niet het instinctieve, territoriale gedrag van andere Dwergkeizersvissen. gevorderde aquarianen zullen blij zijn te vernemen dat deze soort veilig in een rifaquarium gehouden kan worden mits zij op jonge leeftijd hierin geïntroduceerd zijn en op latere leeftijd goed doorvoed is. Al deze factoren dragen bij aan het feit dat de Gestreepte Dwergkeizersvis een van de populairste en meest gehouden soort Dwergkeizersvis in het huiskameraquarium is.

Dieet

Deze soort is omnivoor. Jonge dieren zijn hoofdzakelijk planktoneters. Volwassen exemplaren eten voornamelijk algen. Het aquarium dient voldoende levendsteen te bevatten om gezondheid van Dwergkeizersvissen te waarborgen. Koraal, schaaldieren, weekdieren en wormen vormen de rest van het menu van de volwassen dieren. Dit is de reden waarom deze soort het beste als jong dier in een rifaquarium gebracht dient te worden. De truc is hen te wennen aan aquariumvoeding en algen voordat ze hun volwassen smaak ontwikkelen. 2 tot 3 maal dagelijks dient er gevoerd te worden.

Geslachtsverandering

Zoals de meeste Dwergkeizersvissen is deze soort hermafrodiet. Ze worden geboren zonder een vaststaand geslacht. Daarna ontwikkelen zij zich tot vrouwtjes. In een populatie van vrouwen ondergaat de grootste meest dominante vrouw een hormonale verandering en veranderd van geslacht tot een mannetje.

Kweek van de Centropyge bispinosa – Gestreepte Dwergkeizersvis

Gestreepte Dwergkeizersvissen zijn een van de weinige zeewatersoorten welke zich voortplanten in het aquarium. De voortplantingscyclus start met het loslaten van geslachtscellen (gameten) in het water. De aanwezigheid van deze gameten zorgt ervoor dat de dieren gaan paaien. In de natuur vindt de paai plaats in de schemering. In het aquarium is deze cyclus gelijk aan die in het wild. De paai vindt plaats ongeveer 1 uur voordat de lichten in het aquarium, door de tijdklokschakelaar ingeschakeld worden. Het feit dat de paaigewoonten in gevangenschap hetzelfde blijven is fenomenaal te noemen.

De hofmakerij begint met de man die zenuwachtig heen en weer schiet in een soort voorspel tot de balts. Zodra het vrouwtje is aangetrokken gaan de partners naast elkaar zwemmen. Ze zoeken het meest turbulente deel van het aquarium op. Dit is meestal bij de uitstromer van de pomp. De man duwt met zijn neus in de flank van het vrouwtje. De vrouw beantwoordt dit door haar vinnen op een verleidelijke manier te spreiden waarna zij weg zwemt om zodat ze niet te gemakkelijk op de affectie van de man lijkt in te gaan.

Zodra de balts is afgelopen zal het vrouwtje een klein legsel eieren afzetten (gewoonlijk 12-20) welke een voor een afgezet worden voor de bevruchting. De eieren drijven weg op de stroming. Jongen zijn planktoneters. Net uitgekomen jongen kunnen gevoerd worden met artemia nauplien hierdoor verbeterd hun overlevingskans.

Auteur

Exotic-Aquariums
Vertaling: Fred Schonenberg

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Nederlandse Namen

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Minimale inhoud in liter

Herkomst

,

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Centropyge bispinosa – Gestreepte Dwergkeizersvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *