Cephalosilurus apurensis – Oranje Meerval

Cephalosilurus apurensis is een vraatzuchtige meerval uit zwartwater rivieren in Venezuela. De meerval wordt maximaal 48 cm lang, is territoriaal en zal alles proberen te eten dat in de bek lijkt te passen. Heeft een schuilplaats nodig en kan niet worden gehouden met soortgenoten of dieren met een vergelijkbare lichaamsvorm.

Cephalosilurus apurensis – Oranje Meerval

Cephalosilurus apurensis is een vraatzuchtige meerval die endemisch is in een deel van Venezuela. Daar leeft de soort in matig stromende zwart-water rivieren (met name Río Arichuna), vaak met een bodem van zand, modder en bladeren.

Het eerste deel van de Latijnse familie naar komt van het Griekse woord ‘Cephalos’ dat kop betekent. En inderdaad, de kop van de vis beslaat ongeveer de helft. De kleine ogen maken dat de kop nog groter lijkt en maken de grote bek nog breder lijken dan deze in werkelijkheid is. Hoewel deze meerval tot maximaal 48 cm lang wordt, zal het alles proberen te weten waarvan het denkt dat het in de bek past. Het is het best om de vis alleen te houden of met aanzienlijke grotere en robuuste vissen

Cephalosilurus apurensis heeft een gevlekt roestachtig kleurenpatroon bestaande uit een vaalgele basiskleur met bruin, grijs en zwart, vaak aangebracht in vage dwarsbanden. Wanneer de dieren ouder worden vervangen de kleuren en verdwijnt het geel. Als de basiskleur bij jonge dieren fel geel is in plaats van vaalgeel, dan zou het kunnen gaan om de nauwverwante Cephalosilurus fowleri uit Brazilië. Deze soort heeft ook een wat plattere kop en meer gedrongen lichaam. Ze worden overigens beiden Oranje Meerval genoemd wat verwarring kan opleveren.

Vrouwen groeien sneller dan mannen, worden ook iets groter en zijn over het algemeen aanzienlijk territorialer en agressiever. Hoewel de meerval niet elegant te noemen is, heeft deze wel een bepaalde charme en onverstoorbare uitstraling, alsof er niets is waarvoor dit dier iets te vrezen heeft. Aangezien het vraatzuchtige karakter en de territoriumdrift dienen zelfs grotere aquaria specifiek toegewijd te worden aan één exemplaar. Toch is er onder specialistische liefhebbers van meervallen, ook door zijn mysterieuze uitstraling, een grote vraag naar deze soort.

Cephalosilurus apurensis kan gemakkelijk hand-tam worden gemaakt. Ondanks dat de meerval meestal heel voorspelbaar beweegt en reageert dient de aquariumhouder er wel op bedacht te zijn dat een beet van een volwassen dier extreem bloedig en pijnlijk kan zijn.

Aquarium

Een matig verlicht aquarium met één of meer hol of grot-achtige schuilplaatsen. Deze meerval huisvesten in een open aquarium zonder schuilplaats zal waarschijnlijk op een marteling lijken. Vaak is dan te zien dat het dier zich in de open ruimte wanhopig probeert in te graven in het zand, om zo een schuilplaats te creëren. Verwacht dat de meerval een aangeboden schuilplaats (zoals een halve bloempot) volledig naar eigen smaak zal herpositioneren en uitgraven, soms met brute kracht. Wees dus voorzichtig met gestapelde stenen en zorgvuldig ontworpen inrichtingen. Verder zijn de dieren beducht om het vernielen van apparatuur als instromers van pompen en thermostaten.

Deze meerval houdt niet van te veel licht. Het aquarium dient dus overdag matig verlicht te zijn, met bij voorkeur drijfplanten voor donkerdere plekken.

Cephalosilurus apurensis is een rustige meerval, maar zeker niet een die verborgen of terughoudend is. Veel zwemruimte is niet vereist. In feite zijn het onhandige zwemmers die zich bijna altijd ophouden in hun schuilplaats. Van hieruit stalken ze prooidieren, vallen deze aan, om zich direct weer terug te trekken om de prooi te verorberen. Waarschijnlijk beweegt de meerval zich in het aquarium alleen s-nachts of wanneer het voedsel verwacht. Ervaringen in aquaria zijn dat de meer van s-nachts de schuilplaats verlaat om één of twee rondes door het aquarium te doen, om daarna weer de schuilplaats op te zoeken. Vaak hebben ze voor de nacht nog een alternatieve schuilplaats, waarbij plekken nabij de uitstromer van de pomp populair zijn. Wees niet gerust als je de meerval op de rug in het hol ziet slapen. Het is veelvoorkomend gedrag.

Deze meerval is in staat om aquariumbewoners te verslinden die bijna net zo groot zijn. Er zijn echter ook ervaringen waarbij exemplaren lijken te socialiseren met vissen waarmee ze opgroeien. Deze worden met rust gelaten, terwijl niet geïntroduceerde bewoners of direct worden verslonden of de eerste nacht niet overleven. Kans is echter altijd dat de tolerantie eindig is en vertrouwde bewoners ook als voedsel eindigen.

Cephalosilurus apurensis is zeer territoriaal en kan een groot territorium rond de schuilplaats verdedigen. Ze kennen dan twee modussen, indringers aanvallen of opeten. In grotere aquaria blijkt het mogelijk om de meerval te combineren met grotere robuuste cichliden die begrijpen hoe een territorium gerespecteerd kan worden. Wanneer gecombineerd met andere vissen dan is het aan te raden zwakke nachtverlichting te plaatsen. Dit verkleint de kans dat medebewoners in paniek raken als ze in aanraking komen met de meerval tijdens één van zijn nachtelijke rondes, en dan een jachtinstinct triggeren.

Het is niet mogelijk om de meerval in een aquarium samen te houden met een soortgenoot of vissen met een soortgelijk uiterlijk. Soortgenoten worden namelijk niet geaccepteerd. Direct na introductie in het aquarium breken heftige territoriale gevechten uit, met mogelijk dodelijke gevolgen.

In het natuurlijke leefgebied zijn de meervallen gevonden in water met een temperatuur van 26,5 graden en een pH waarde van 5,5. De dieren doen het echter prima met een temperatuur tussen 22-28 graden.

Voeding

Eet in de natuur vis van een aanzienlijk formaat. Het is echter mogelijk het dier over te schakelen naar ander dierlijk voedsel (vers of diepvries), zoals krill, garnalen, regenwormen, muizen, stukken vis en zelfs zinkende droogvoerkorrels. Het voeren van levende vis wordt – zoals gewoonlijk- niet aangeraden vanwege de tegenvallende voedselwaarde en de kans om parasieten te introduceren.

Aangezien deze meervallen niet vaak bewegen, verbruiken ze weinig energie. Door de langzame stofwisseling zijn 2-3 maaltijden per week zeker voldoende. Volwassen exemplaren zouden zelf 1 keer per week moeten worden gevoerd. Dit strakke dieet kan problemen veroorzaken bij eventuele medebewoners. Ook treden vaak problemen op als medebewoners wel  tussentijds gevoerd worden en de meervallen in hun stemming van vraatzucht de andere (grotere) dieren kunnen ‘overwhelmen’.

Cephalosilurus apurensis kan minimaal een maand zonder maaltijd.

In het aquarium zal deze meerval zijn schuilplaats vaak gaan gebruiken als observatiepost richting de aquariumhouder. Iedere entree in de kamer wordt geregistreerd waarna de meerval duidelijk op voedsel wacht.

Kweek

Voor zover bekend heeft er nog geen kweek in gevangenschap plaatsgevonden. Aangezien de meervallen solitair leven, wordt de man alleen tijdelijk in de buurt van het dominante en grotere vrouw getolereerd met als doel om te paren.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Aquariumglaser.com
Ben Lee – Amiidae.com

Referenties

Planetcatfish.com
Scotcat.com
Catfish-and-more.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

apurensis

Synoniemen

Pseudopimelodus apurensis

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

250

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

33

Lengte Maximaal

48

Temperatuur minimaal

22

Temperatuur maximaal

28

pH minimum

5.5

pH maximum

6.5

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cephalosilurus apurensis – Oranje Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *