Cephalosilurus fowleri – Oranje Meerval

Cephalosilurus fowleri is een vraatzuchtige meerval uit zwartwater rivieren in Brazilië. De meerval wordt maximaal 48 cm lang, is territoriaal en zal alles proberen te eten dat in de bek lijkt te passen. Heeft een schuilplaats nodig en kan niet worden gehouden met soortgenoten of dieren met een vergelijkbare lichaamsvorm.

 

Beschrijving

Cephalosilurus fowleri – Oranje Meerval

Cephalosilurus fowleri is een vraatzuchtige meerval uit Brazilië. Daar leeft de soort in matig stromende zwart-water rivieren, vaak met een bodem van zand, modder en bladeren.

Het eerste deel van de Latijnse familie naar komt van het Griekse woord ‘Cephalos’ dat kop betekent. En inderdaad, de kop van de vis beslaat ongeveer de helft. De kleine ogen maken dat de kop nog groter lijkt en maken de grote bek nog breder lijken dan deze in werkelijkheid is. Hoewel deze meerval tot maximaal 48 cm lang wordt, zal het alles proberen te weten waarvan het denkt dat het in de bek past. Het is het best om de vis alleen te houden of met aanzienlijke grotere en robuuste vissen

Cephalosilurus fowleru heeft een gevlekt roestachtig kleurenpatroon bestaande uit een felgele basiskleur met bruin, grijs en zwart, vaak aangebracht in vage dwarsbanden. Wanneer de dieren ouder worden vervangen de kleuren en verdwijnt het geel. Als de basiskleur bij jonge dieren vaalgeel is in plaats van felgeel, dan zou het kunnen gaan om de nauw verwante apurensis uit Venezuela. Deze soort heeft ook een wat minder platte kop en een hoger lichaam.

Voor meer informatie over de eigenschappen en verzorging verwijzen we naar het artikel over Cephalosilurus apurensis.

Ervaringen van aquariumhouders zijn echter wel dat Cephalosilurus fowleri, ten opzichte van C. apurensis, iets meer verborgen leeft en terughoudender is van karakter. Ook zouden ze wat minder agressief hun territorium verdedigen. Daarnaast is Cephalosilurus fowleri met zijn meer gedrongen lichaamsbouw meer in staat om zich vanuit het schuilplaats over een langere afstand met grote kracht richting prooi te lanceren.

Video

Auteur

P. de Pijper

Copyright foto’s

Ben Lee – Amiidae.com

Referenties

Planetcatfish.com
Scotcat.com
Catfish-and-more.com

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cephalosilurus fowleri – Oranje Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *