Chaetodon auriga – Oogvlek Koraalvlinder

De Chaetodon auriga of Oogvlek Koraalvlinder is een van de beter te houden koraalvlinders en hierdoor ook geschikt voor de beginnende zeewater liefhebber.

Beschrijving

Chaetodon auriga – Oogvlek Koraalvlinder

De Oogvlek Koraalvlinder of Chaetodon auriga behoort tot de familie Chaetodontidae die bestaat uit 120 soorten in 10 verschillende geslachten. Deze familie wordt meer algemeen aangeduid als koraalvlinders. Deze soort is afkomstig uit de Indo-Pacific. Populaties kunnen worden gevonden door heel de Rode Zee, zo ver noordelijk als Japan, over de gehele lengte van Oost-Afrika tot zo ver zuidelijk als Lord Howe Island watten zuid-oosten van Australië. Zijn natuurlijk leefomgeving strekt zich ook uit vanaf de Roze Zee tot aan de eilanden van Hawaii. Deze vissen wonen op een diepte vanaf de waterlijn tot ongeveer 30 meter.

Dit is veruit een van de meest exotische koraalvlinders die in de aquariumhandel op de markt wordt gebracht. Ze hebben een witte, enigszins langgerekte snuit met een zwarte verticale balk over zijn ogen naar de onderkant van zijn kop. Zijn overwegend witte lichaam bevat een patroon van stijgende en dalende schuine grijze lijnen. Deze lijnen worden donkerder tot zwart aan toe op het geel van het achterste deel van zijn bovenlichaam. Rug-, anaal- en staartvinnen zijn helder geel. Naarmate de vis ouder wordt ontwikkelt zich een slepend filament aan het einde van de rugvin die doorloopt tot achter de staartvin. Dit lange draadvormige aanhangsel is de reden dat ze in het engels Threadfin Butterflyfish worden genoemd. Deze soort heeft vaak een oogvlek op de rugvin. Dit valse oog komt niet algemeen voor op exemplaren uit de Rode Zee. In Hawaii heet deze vis Kapuhili. Ze worden vaak verkocht onder de naam Auriga Koraalvlinder.

Aquarium

Dit is een van de betere keuze’s voor een all-round bezetting van een gezelschaps aquarium. Ze zijn taaier dan de meeste  andere koraalvlinders en zijn redelijk eenvoudig te houden. Veel koraalvlinders zijn alleen geschikt voor aquariumhouders met zeer veel ervaring. Deze soort kan worden groot gebracht door beginnende hobbyisten. De Oogvlek Koraalvlinder kan uitgroeien tot zo’n 22 centimeter als volwassene en hebben een aquarium nodig van minimaal 500 liter. Deze soort is een prachtige toevoeging aan een aquarium met alleen vissen maar is niet geschikt voor een zeewater rif aquarium.

De meeste koraalvlinders zijn ingedeeld in de semi-agressieve categorie. Deze soort heeft een meer volgzaam karakter. Ze zijn heel schuw voor koraalvlinders en hebben tal van schuilplaatsen nodig. Ze tonen echter wel agressief gedrag naar hun soortgenoten en vissen die hetzelfde kleurpatroon laten zien. Je kunt er meerdere van houden in een groter aquarium als ze op jonge leeftijd samen zijn uitgezet. Een koppel man/vrouw zal vaak solitair foerageren en zodra ze elkaar weer treffen een begroetingsritueel uitvoeren. Ze brengen de meeste tijd dicht bij elkaar, samen zwemmend door. Omdat de Oogvlek Koraalvlinder of Chaetodon auriga zo makkelijk te houden is en een mild temperament heeft is ze een van de meest populaire koraalvlinders voor in het aquarium.

Dieet

Dit is een omnivore soort. In zijn natuurlijke omgeving omvat zijn dieet ongewervelden, de meeste grote poliepen, steenkoraal poliepen, kokerwormen en algen.

In een aquarium moeten ze worden voorzien van veel levend steen om op te grazen. In ruil hiervoor zal de Chaetodon auriga je levend steen ontdoen van glasanemonen. De meeste aquarianen zien de glas anemoon als plaagdier. Ze worden vrij regelmatig per ongeluk toegevoegd aan het aquarium door het toevoegen van levend steen. Eenmaal aanwezig zijn ze notoir moeilijk om vanaf te komen. Als je aquarium lijdt een een besmetting met glasanemonen dan kun je overwegen om een Chaetodon auriga toe te voegen.

Deze vissen zijn geen kieskeurige eters. Ze accepteren eenvoudig normaal beschikbaar voedsel. Ze eten ook voer wat niet voor hen bedoeld is. Dit is geen probleem zolang hun voedselopname een goede balans krijgt tussen plantaardig-, dierlijk en algenvoer. Gedroogde algenvellen, gehakte broccoli en asperges zijn goede aanvullingen op het dieet.

Kweek van de Chaetodon auriga – Oogvlek Koraalvlinder

Zoals bij de meeste koraalvlinders is deze soort een sequentiële hermafrodiet. Als je twee jonge dieren in een aquarium uitzet zal dit resulteren in een koppel met een man en vrouw. Deze vis kweekt zelden in het aquarium.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

John de Lange
IrisFotografie – (niet meer online)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , , , , , , , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chaetodon auriga – Oogvlek Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *