Chaetodon miliaris – Citroen Koraalvlinder

Chaetodon miliaris of Citroen Koraalvlinder heeft een geel lichaam met een zwarte streep over zijn oog en op de staartwortel. Ze worden zo’n 15 cm lang.

Beschrijving

Chaetodon miliaris

Chaetodon miliaris is in 1825 officieel beschreven door Quoy en Gaimard. Ze maken deel uit van de familie Chaetodontidae ofwel de Koraalvlinders. Deze familie bevat zo’n 12 geslachten en 129 soorten. Het geslacht Chaetodon is binnen deze familie het omvangrijkst met zo’n 90 soorten.

De geslachtsnaam Chaetodon is op te breken in twee Oud Griekse woorden. Chaite betekent haar en odous betekent tanden, een verwijzing naar het gebit van dit geslacht. In het Nederlands worden ze ook wel Citroen Koraalvlinder genoemd.

Beschrijving

Een volwassen Chaetodon miliaris kan een maximale totale lengte bereiken van zo’n 14 a 15 centimeter. Het lichaam is overwegend geel van kleur. Op het geel zijn kleine zwarte stippen zichtbaar die verticale rijen vormen. Vanaf de aanzet van de rugvin loopt over het oog een zwarte streep naar beneden. De staartwortel is ook zwart. De kop is wit met vaak wat geel rond de lippen.

In het wild vormen ze scholen die langs de riffen rondtrekken op zoek naar wat eetbaars.

Biotoop

Het verspreidingsgebied van de Citroen Koraalvlinder is vrij beperkt. Ze komen voor in de Zuid Chinese Zee en richting Hawaii. Rond Hawaii komen ze redelijk veelvuldig voor. Ze zwemmen in deze wateren langs de riffen en lagunes. Ze komen voor vanaf een paar meter diepte tot op 250 meter diepte.

Chaetodon miliaris
De Hawaii Sergeant Majoor Juffer (Abudefduf abdominalus) In het Hawaiiaans: Mamo – lieten zich door de duiker afshrikken tijdens het bewaken van hun eieren – maar de koraalvlinders Chaetodon miliaris – in het Hawaiiaans: Lau wiliwili – en de Chaetodon fremblii er linksonder toonden geen enkele twijfel en kregen een makkelijk maaltje. Electric Beach, Hawaii. 16mm fisheye lens.

Dieet

Het dieet in het wild bestaat voornamelijk uit zooplankton. Daarnaast pikken ze van het substraat kleine ongewervelden en borstelwormen. Als ze de kans krijgen zal een school Chaetodon miliaris een nest eieren leegroven.

In het aquarium kun je ze voeren met een diversiteit aan voer. Denk daarbij aan artemia, vlokken, diepvriesvoer, mysis, Nori algen, zooplankton.

Het aquarium

Je kunt Chaetodon miliaris beter niet houden in een aquarium met koralen. Ze zijn niet altijd reefsafe en willen nog wel eens aan de poliepen knabbelen. Een aquarium met alleen rotsen/levendsteen en andere vissen kan prima. Het is in feite een redelijk sterke vis die goed in het aquarium te houden is. Denk daarbij aan een aquarium van minimaal 700 liter. De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 27 graden Celsius.

Kweek van Chaetodon miliaris

Het is mogelijk om Chaetodon miliaris in gevangenschap te kweken. Vraag bij voorkeur naar in gevangenschap gekweekte dieren. Dit heeft twee voordelen. Ten eerste hoeven ze dan niet uit het wild worden weggevangen. Ten tweede zijn in gevangenschap gekweekt Citroen Koraalvlinders al gewend aan kunstmatig voer. Het overwennen naar je aquarium gaat dan ook veel makkelijker.

Bij onderzoek naar de voortplanting van deze soort is iets bijzonders ontdekt. In bepaalde gebieden waren de volwassen dieren niet seksueel actief. Bij het bestuderen van deze vissen bleek dat in hun dieet Copepoden ontbraken. In andere gebieden is dat juist het hoofdbestanddeel van hun voer. Dit is iets om rekening mee te houden als je zelf met de Citroen Koraalvlinder zou willen kweken.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Russell Gilbert
Klaus Stiefel – PacificKlaus

Bronnen

Fishbase.org
Reeflex.net
Anomalous Growth and Reproductive Patterns in Populations of Chaetodon miliaris (Pisces, Chaetodontidae) from Kaneohe Bay, Oahu, Hawaiian Islands – Stephen Ralston

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Nederlandse Namen

Karakter

Dieet

Verzorging

Minimale inhoud in liter

Reefsafe

Ecosysteem

, , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chaetodon miliaris – Citroen Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *