Chaetodon mitratus – Indische Koraalvlinder

Het uiterlijk van de Chaetodon mitratus  is heel opvallend. Het is een gele koraalvlinder met over zijn kop en rug drie zwarte banden. Ze zijn moeilijk om in een aquarium te houden en daarom niet geschikt voor de beginnende zeewater aquariaan.

Beschrijving

Chaetodon mitratus – Indische Koraalvlinder

De Chaetodon mitratus of Indische Koraalvlinder is voor het eerst beschreven in 1860 door Gunther. De naam Chaetodon is op te delen in twee stukken. Uit het Grieks: Chaite betekend Haar en odous betekend Tanden. Mitratus betekend zoiets als Tulband drager, een verwijzing naar de donkere strepen over de rug en kop.

Synoniem: Tetragonoptrus mitratus.

Beschrijving

Het uiterlijk van de Chaetodon mitratus  is heel opvallend. Het is een gele koraalvlinder met over zijn kop en rug drie zwarte banden. Deze banden zijn omrand met een wit randje. Ze kunnen maximaal zo’n 14 centimeter lang worden.

Over het algemeen is de Chaetodon mitratus een relatief vriendelijke soort die zijn soortgenoten en andere soorten met rust laat, zolang ze maar niet als voer gezien kunnen worden.

Deze soort is niet aan te raden voor de beginnende zeewater aquariaan. Ze zijn moeilijk in leven te houden, zelfs voor experts. Hier en daar wordt zelfs gezegd dat het beter is om ze helemaal niet in aquaria te houden.

Biotoop

De Chaetodon mitratus komt voor in de Indische en Stille Oceaan, bij de Komoren, Madagaskar, Malediven, Mauritius, Seychellen, Sumatra, Thailand en de Noord-West kust van Australië. Ze leven daar op dieptes vanaf 50 tot zo’n 100 meter. Doordat ze zo diep leven worden ze weinig in het wild gezien. Ze worden af en toe gezien door specialistische duikers en kunnen soms een groepje vormen tot vijf exemplaren groot.

Op deze grote dieptes bewonen ze de buitenste randen van riffen en kliffen die zwaar bedekt zijn met koralen.

Dieet

In het aquarium kun je ze voeden met fijngehakte schaaldieren, mysis, mossels, artemia, koraalpoliepen en plankton. In sommige gevallen willen ze ook wel wennen aan droogvoer. Zorg er in ieder geval voor dat ze zeer afwisselend gevoerd worden. Ze blijken de voorkeur te hebben voor Tubastrea poliepen.

Het Aquarium

Richt het aquarium in met levend steen zodat de Chaetodon mitratus zich kan voeden met de algen. Zorg voor een aquarium van minimaal 500 liter en meer dan voldoende schuilplaatsen tussen de rotsen.

Kweek van de Chaetodon mitratus – Indische Koraalvlinder

Omdat de Chaetodon mitratus zo moeilijk te houden is, is over het kweken niet veel bekend. Ze zijn eierleggend en vormen tijdens het paren een koppel.

Conclusie

Omdat deze soort echt heel lastig te houden is raden we de aanschaf van Chaetodon mitratus af. Door zijn voedsel specialisme overleven weinig vissen lang in gevangenschap. Alleen echte zeewater specialisten weten ze soms wat langer in leven te houden.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Ron DeCloux

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

, , ,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chaetodon mitratus – Indische Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *