Chaetodon striatus – Gestreepte Koraalvlinder

De gestreepte koraalvlinder of Chaetodon striatus behoort tot de familie koraalvlinders. Ze vallen op door hun verticale zwart-witte strepen patroon over hun lichaam.

Artikelnummer: Chaetodon striatus Categorieën: ,

Chaetodon striatus – Gestreepte Koraalvlinder

De Gestreepte Koraalvlinder of Chaetodon striatus behoort tot de familie Chaetodontidae. Ze zijn endemisch voor de Atlantische Oceaan vanaf Massachussetts tot aan Brazilie, het Caribisch gebied en de Golf van Mexico. Dit zijn bewoners van de ondiepe riffen en bewonen vaak het rif van 3 tot 55 meter diepte.

De vis werd voor het eerst beschreven door Carolus Linnaeus in 1758. Chaetodontidae betekend borstel tand. Striatus verwijst naar de dikke zwarte verticale strepen op de vis. Ze hebben drie van deze strepen, twee op de flank en een derde die zich uitstrekt vanaf hun rugvin naar de staartwortel. Deze platte, schijfvormige vissen hebben zilverkleurig lichaam met zwarte borstvinnen en een spitse snuit. Ze groeien meestal uit tot een lengte van zo’n 12 tot 16 centimeter. Ze kunnen ongeveer vijf tot zeven jaar oud worden.

Jonge dieren zien er anders uit dan volwassenen. Ze hebben op hun lichaam een grote zwarte ring met een donkere vlek in het midden, wat  lijkt op een oog. Dit nep oog verwart eventuele roofdieren. Dit oog verdwijnt als ze volwassen worden. De jonge dieren hebben ook een andere kleur dan de volwassen dieren. Ze zijn bruinachtig geel van kleur. Dit kan een vorm van beschermende camouflage zijn om zich te beschermen tegen aanvallen als ze nog jong zijn.

De gestreepte koraal vlinder is in het Engels bekend onder verschillende andere namen waaronder: Banded mariposa, Butterbum, Butterflyfish, Portuguese Butterfly and School Mistress.

Het Aquarium

De Gestreepte Koraalvlinder is een perfecte keuze voor beginnende zeewater aquarianen. Het is een rustige soort wiens gedrag in het zeewater zich uitstekend lenen om samen te houden met andere soorten. Het is het best om ze op te voeden in een koppel. Ze zijn geen goede kandidaten voor een rif aquarium. Dat zou gelijk staan aan het geven van een vrijkaartje op een Zoveel je kunt eten buffet.

Deze soort is overdag het meest actief. Ze zijn overdag actief en rusten ‘s nachts. Ze zoeken beschutting voor nacht roofdieren zoals murenen en haaien zodra de zon ondergaat. In het wild eten de gestreepte koraalvlinders borstelwormen, koraal poliepen, schaaldieren en weekdier eieren. Ze pikken ook vaak de parasieten van andere vissen zoals grombaarzen en doktersvissen. Volwassen dieren doen zich ook tegoed aan wolken plankton die voorkomen op de riffen.  Ze pikken ook naar voedsel op de zeebodem. In het aquarium eten ze de meeste commercieel verkrijgbare zeewater voedsel soorten. Ze halen doorgaans hun neus ook niet op voor vlokken voor zeewater vissen of gevriesdroogde producten.

Deze soort wordt niet gevangen voor menselijke consumptie. Ze worden echter wel geoogst voor de aquarium industrie.

Kweken met de Gestreepte  Koraalvlinder

De Gestreepte Koraalvlinder wordt vaak in paren gevonden. Het vormen van een koppel vindt meestal plaats vroeg in hun leven en er zijn waarnemingen dat ze dit lange tijd volhouden, wat suggereert dat dit een monogame soort is. Paringsrituelen tussen een koppel Gestreepte Koraalvlinders zijn langdurig en energiek. Het begint met de vissen die ome elkaar heen cirkelen totdat een van de vissen het onderbreekt en vlucht. Ze beginnen elkaar dan te achtervolgen over het rif. Indringers die het paringsritueel proberen te verstoren worden al snel weggejaagd. Het afzetten van de eieren gebeurd bij de schemering. Het vrouwtje laat ongeveer 4.000 eieren los. De eieren komen binnen een dag uit.

De larven van deze vis, aangeduid als tholichthys, zijn specifiek voor vlindervissen. Tholichthys zijn ingegoten in een benige, pantserachtige platen die zich naar achter hun kop uitstrekken. Zodra ze een paar dagen oud zijn begeven ze zich naar de bodem van het rif. De volgende ochtend ontstaan dan de volledig ontwikkelde jongen.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

Paul en Jill

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , ,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Reefsafe

Minimale inhoud in liter

Ecosysteem

, , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chaetodon striatus – Gestreepte Koraalvlinder” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *