Chilatherina bulolo

Hoewel de Chilatherina bulolo gevangen is voor onderzoek en er ook levende exemplaren werden meegenomen heeft deze soort zich niet weten te vestigen in de Aquarium hobby.

Beschrijving

Chilatherina bulolo – Bulolo Regenboogvis

Whitley, 1938

Chilatherina bulolo hebben een algehele zilverachtige lichaamskleur met een zwarte veeg op de boven- en onderrand van de staartvin. De soort lijkt sterk op Chilatherina crassispinoza, maar heeft een bredere, stompere kop, groter oog en kortere eerste rugvin. Ook neigt deze soort aanvankelijk slanker te zijn, maar de breedte neemt toe met het ouder worden. Mannen zijn doorgaans flink groter en breder van bouw dan de vrouwen. Mannen kunnen een maximum maat van 10 centimeter halen, maar vrouwen zijn doorgaans minder dan 8 centimeter. Het zijn hoofdzakelijk carnivoren, zich voedend met een breed scala aan land- en waterinsecten, insectenlarven en kleine water schaaldieren en kreeftachtigen. Algen en in het water gekomen stuifmeel en pollen worden ook gegeten. De maaginhoud van wildvang exemplaren toont een dieet van kleine insecten, voornamelijk mieren, en algen die van de rotsen worden geschraapt.

Verspreiding en leefgebied

Chilatherina bulolo is tot nu toe alleen bekend van een paar verspreide locaties in de Markham en Ramu rivieren van noordoostelijk Papua Nieuw Guinee. Ze zijn verzameld vanuit de Erap, Snake, Bulolo en Whege rivier. Ze worden hoofdzakelijk aangetroffen in bergstromen met snelle stromingen grove grindbodems, in watertemperaturen tussen 24 en 28 graden Celsius en een pH van 7,5 tot 8,5.

Opmerkingen
Levende exemplaren werden verzameld in 1978 en overgebracht naar Australië, maar hebben zich niet als soort weten te vestigen in de hobby.

Literatuur
Allen, G.R. (1983). Chilatherina bulolo a valid species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from northern New Guinea. Fishes of Sahul 1(2): 13-17.

Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Whitley, G. P. (1938). Descriptions of some New Guinea fishes. Records of the Australian Museum 20(3): 223-233.

Auteur

Adrian Tappin – Home of the Rainbowfish
Vertaling: Jan Altink

Copyright foto’s

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chilatherina bulolo” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *