Chilatherina crassispinosa

De Chilatherina crassispinosa is wel in de aquarium hobby aanwezig geweest maar waren nooit echt populair. Onbekend of ze nog in gevangenschap worden gehouden.

Beschrijving

Chilatherina crassispinosa – Zilveren Regenboogvis

(Weber, 1913)

Chilatherina crassispinosa heeft een algeheel zilverachtig lichaam, naar blauw verlopend aan de rugzijde en naar wit aan de buikzijde. Vinnen doorschijnend, behalve anaalvin, buikvinnen en de basis van de tweede rugvin die vaak geelachtig zijn bij mannen; rugvin en onderzijde staartvin met een smalle zwarte rand. De mannen hebben smalle oranje strepen op de flanken; een tussen elke schubbenrij en zijn doorgaans breder gebouwd dan de vrouwen. Mannen hebben een intenser kleuring, vooral met betrekking tot de oranje strepen en de gelige kleur van de verticale vinnen. Chilatherina crassispinosa lijken op Chilatherina bulolo, maar hebben een puntiger kop, hogere eerste rugvin en een smallere plek op de kop tussen de ogen. Maximum afmeting van de mannen tot ongeveer 10 cm Standaard Lengte, vrouwen tot ongeveer 8 cm.

Verspreiding en leefgebied

Bekend van de zijrivieren in de uitlopers van het Torricelli gebergte aan de noordelijke kant van het stroomgebied van de Sepik rivier. Ze komen ook voor in de bovenloop van de Ramu rivier en stomen in de Bewani bergen uitlopend in de Neumayer rivier, beide in Papua Nieuw Guinea, ten noorden van de Sepik rivier. Het gebied loopt door tot in noordelijk West Papua waar de soort bekend is van verschillende kuststromen net ten westen van Jayapura en van een paar verspreide locaties in het Mamberamo stroomgebied. Deze soort werd aanvankelijk verzameld uit de Tawarin rivier, West Papua in 1903. De soort is ruim verspreid in noordelijk Nieuw Guinea en wordt aangetroffen in de Markham, Gogol, Ramu, Sepik, Pual en Mamberamo stroomgebieden. Ze komt ook voor in een aantal kleinere onafhankelijke riviertjes langs de noordelijke kust.

Chilatherina crassispinosa wordt aangetroffen in langzaam stromend, helder water, stromen en kleine poeltjes, in water met een temperatuur van 24 tot 28 graden Celsius en een pH van 7,5 tot 8,5. Deze stromen zijn doorgaans gelegen in heuvelachtig regenwoudgebied. De vissen komen samen in open delen van het water, die het grootste deel van de dag aan zonlicht zijn blootgesteld. Andere Regenboogvissen die soms samen met deze soort worden aangetroffen zijn Chilatherina lorentzi, Chilatherina fasciata en Melanotaenia affinis.

Opmerkingen

Deze soort was eerder vastgesteld als afkomstig uit het Markham riviergebied van Papua Nieuw Guinea door Allen en Cross (1982), maar in een vervolgverslag door Allen (1983) werd aangetoond dat de Markham populatie een zuivere soort was; Chilatherina bulolo. Levende exemplaren werden verzameld in 1980 en 1983 en getransporteerd naar Australië. Maar ze waren nooit populair of ruim beschikbaar en hun status in de hobby is tegenwoordig onzeker.

Literatuur

Allen, G.R. (1983). Chilatherina bulolo a valid species of rainbowfish (Melanotaeniidae) from northern New Guinea. Fishes of Sahul 1(2): 13-17.

Allen, G.R. and Cross, N.J. (1982). Rainbowfishes of Australia and Papua New Guinea. T.F.H. Publications (New Jersey, U.S.A.).

Auteur

Adrian R. Tappin
Vertaling: Jan Altink

Copyright foto’s

Gerald Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chilatherina crassispinosa” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *