Chilatherina lorentzi

De Chilatherina lorentzi is een regenboogvis die nog niet is gevangen om te houden in de hobby. Er zijn slechts enkele exemplaren gevangen voor onderzoek.

Beschrijving

Chilatherina lorentzi – Lorentz’s Regenboogvis

(Weber, 1908)

Chilatherina lorentzi heeft een overwegend blauwachtige lichaamskleur overgaand naar zilverachtig-blauw naar de buikzijde en met een brede donkerblauwe mid-laterale streep, met heldere tot geelachtige vinnen. Ze kunnen een lengte van ongeveer 12cm halen bij een lichaamshoogte van om en nabij 3 tot 4 cm.

Verspreiding en leefgebied

Alleen bekend van de Sermowai en Tawarin rivieren aan de noordkust van West Papua, en van de Puive kreek, een zijrivier van de Pual rivier, nabij Vanimo, Papua Nieuw Guinea in 1979. Ze werden verzameld uit een langzaam stromende rivier die werd omzoomd door dicht regenwoud. De bodem was volledig bedekt met bladafval. De vissen hielden zich op in de diepere delen van de stroom in de nabijheid van waterplanten en afval. Temperatuur 28 graden Celsius en pH 7,8.

Opmerkingen

Deze soort is nauwelijks bekend en levende exemplaren zijn nooit verzameld voor de aquariumhobby.

Literatuur

Allen, G.R. (1991). Field guide to the freshwater fishes of New Guinea. Christensen Research Institute, Madang, Papua New Guinea.

Weber, M. (1907). Süsswasserfische von Neu-Guinea ein Beitrag zur Frage nach dem früheren Zusammenhang von Neu-Guinea und Australien. In: Nova Guinea. Résultats de l’expédition scientifique Néerlandaise à la Nouvelle-Guinée. Süsswasserfische Neu-Guinea 201-267.

Auteur

Adrian R. Tappin –  Home of the Rainbowfish
Vertaling: Jan Altink

Copyright foto’s

Gerald Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chilatherina lorentzi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *