Beschrijving

Chilatherina pricei – Price’s Regenboogvis

(Allen and Renyaan, 1996)

Chilatherina pricei is een soort dat kleine stroompjes bewoont, en wordt ongeveer 7 tot 10 cm lang. Ze werden beschreven door Gerald R. Allen en Samuel J. Renyaan in 1996 op basis van 23 exemplaren verzameld tussen 1991 en 1995 uit de Reifafeif rivier nabij Warironi dorp op Yapen eiland. Ze lijken sterk op Chilatherina fasciata van het noordelijke vasteland van Nieuw Guinea, maar wijken af in kleur en hebben een kortere, stompere snuit waarbij de kaak de hoogte van het oog bereikt. De lichaamskleur is over het geheel zilverig-grijs naar blauwachtig; schubben op de rug soms met gouden of gele randen; breder op de boven- en onderrand van de schubben en zodoende een gele lengtestreep vormend tussen elke schubbenrij. Schubben op de staartwortel soms geheel geel. Ongeveer 5 tot 10 dof grijze tot donkerblauwe dwarsstrepen op de onderhelft van de flanken tussen de basis van de buikvinnen en het midden van de anaalvin; sommige individuen hebben 2 tot 6 kleine donkerblauwe vlekken op de mid-laterale schubbenrij of de rij daar direct boven, op de achterste lichaamshelft. Vinnen hoofdzakelijk doorschijnend blauwachtig, behalve rug- en anaalvinnen van volwassen mannen die vaak goudgeel zijn.

Verspreiding en leefgebied

Yapen eiland is gelegen in Cenderawasih baai (voorheen Geelvink baai) boven de noordelijke kust van West Papua. Het is een smal,langgerekt eiland met een centrale ruggengraat van bergen, welke stijgen tot een maximum hoogte van 1496 meter, en was ooit onderdeel van het vasteland van Nieuw Guinea. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 2424 vierkante km. Het gebergte wordt doorsneden door talloze onafhankelijke rivieren. De stromen stijgen in de steile bergen en duiken naar een relatief smalle (3 tot 5 km) kustvlakte.

De Reifafeif rivier habitat is typerend voor talloze stromen op Yapen eiland. De hoofdstroom van de Reifafeif rivier op de kustvlakte is ongeveer 15 tot 30 meter breed en in perioden dat er geen overstromingen zijn ongeveer 1 tot 2 meter diep. Watertemperaturen en pH in juli 1995 varieerden van 24 tot 26 graden Celsius en pH van 7,5 tot 8,1. Landinwaarts gaand wordt de rivier snel smaller als hij de bergen nadert en wordt gekarakteriseerd door schilderachtige stroomversnellingen, watervallen en diepe poelen. Chilatherina pricei is veel voorkomend in de hoofdstroom, doorgaans boven rots- of keienbodems in het midden van de stroom scholend.

Hoewel de rivier door regenwouden en tuinen stroomt, is hij in het algemeen open voor zonlicht in de kustvlakte. Een andere Regenboogvis, Melanotaenia japenensis, wordt soms aangetroffen bij Chilatherina pricei, maar lijkt meer algemeen in kleinere, beschaduwde zijrivieren dan in de hoofdstroom.

Opmerkingen

Deze soort werd vernoemd naar David Price, als erkenning van zijn geestdriftige interesse in de natuurlijke historie van Papua Nieuw Guinea. Hij verzamelde de dieren die het voorbeeldtype zouden worden voor Chilatherina pricei. Deze soort is momenteel niet beschikbaar in de aquariumhobby.

Literatuur

Allen, G. R. and Renyaan, S. J. (1996). Chilatherina pricei, a new species of Rainbowfish (Melanotaeniidae) from Irian Jaya. Revue française d’Aquariologie 23 (1-2): 5-8.

Bron: Home of the Rainbowfish

Auteur

Adrian R. Tappin

Vertaling

Jan Altink

Copyright foto’s

Gerald Allen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chilatherina pricei” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *