Chindongo demasoni

Chindongo demasoni, een van de mooiste Malawi maar vaak ook zeer agressief. Ondanks zijn geringe grootte is toch een wat groter aquarium aan te raden om ongelukken te voorkomen

Beschrijving

Chindongo demasoni

Chindongo demasoni is in 1994 officieel beschreven door Ad Konings. In eerste instantie onder de naam Pseudotropheus demasoni. Het is al langer bekend dat het geslacht Pseudotropheus een vergaarbak is van meerdere niet bij elkaar horende soorten. In 2016 zijn dan ook een aantal soorten afgesplitst naar het geslacht Chindongo. De type soort hiervan is Chindongo bellicosus.

De naam Chindongo is een vaak gebruikte naam in Malawi voor kleine, rotsbewonende vis. Deze soort is vernoemd naar Dhr. Laif DeMason, importeur/exporteur en kweker van cichliden in de Verenigde Staten.

Beschrijving

De Chindongo demasoni wordt geschaard onder de dwerg cichliden. Deze soort is hoogst agressief tegenover soortgenoten. Mannen en vrouwen hebben dezelfde kleur: een fel licht blauw lichaam met donker blauw/paars tot bijna zwarte verticale strepen. Qua lengte zijn mannen en vrouwen nagenoeg even groot. Mannen hebben iets langere voorvinnen en meer uitgesproken ei-vlekken.

De Chindongo demasoni de naam zegt het al het is een kleine felle rakker. Deze soort houdt men voor de kweek en in het aquarium met andere taaie soorten die zich weten te weren anders slopen ze elkaar.

Je kunt deze soort het beste houden in een harem. Houdt hierbij één man met minimaal drie vrouwen samen. Soms blijft de man echter achter de vrouwen aanjagen totdat ze uitgeput omvallen. In dat geval kun je overwegen om een extra man bij te plaatsen. Op deze manier wordt de aandacht verdeeld over de vrouwen. De tweede man geldt als afleiding voor de eerste man om te voorkomen dat de vrouwen geen rust krijgen. Het spreekt voor zich dat dit alleen mogelijk is in een groter aquarium. In een te klein aquarium zal de dominante man de tweede man al snel afmaken.

Herkomst

Je kunt Chindongo demasoni vinden in een beperkt verspreidingsgebied in het Malawimeer. Het type exemplaar was afkomstig van Pombo Rocks wat ongeveer halverwege het Malawimeer in Tanzania ligt. In de wateren van Malawi komen ze ook voor boven Ndumbi Point en Ndumbi rocks wat zo’n 4 kilometer naar het Noorden ligt.

Dieet

In het wild voedt Chindongo demasoni zich voornamelijk met het afgrazen van aufwuchs. De algenstrengen worden met hun tandjes gekamd. Hiermee krijgen ze voornamelijk algendeeltjes binnen met heel af en toe wat minuscule ongewervelden. In het aquarium kun je ze dan ook het beste voeren met voer voor herbivoren. Ook spirulina vlokken mogen niet ontbreken. Als je diepvries voer zoals artemia, mysis, en muggenlarven geeft doe het dan zeer sporadisch. Vermijdt in ieder geval tubifex en rode muggenlarven omdat dit Malawi Bloat kan veroorzaken, zeker bij de herbivore Malawi cichliden.

Planten hebben in een bak zoals deze geen nut wat dat is gewoon voer voor deze vissen. Sommigen proberen Anubia’s, dat heeft wat harder blad maar de vissen proberen het toch op te snoepen.

Het Aquarium

Het aquarium moet minimaal 120 x50x50 groot zijn. Ik heb ze gehouden in een 100x40x50 aquarium maar vond dit toch te klein voor een soort aquarium. Het komt regelmatig voor dat de man alle andere Chindongo demasoni afmaakt indien het aquarium te klein is of er niet voldoende schuilplaatsen zijn!

Richt het aquarium in met veel rotsen en schuilmogelijkheden zoal pvc pijpjes, terracotta bloempotten worden ook veel gebruikt. Op de bodem gebruik je het liefst zand. De vissen happen hier regelmatig in op zoek naar wat eetbaars. Filterzand wordt veel gebruikt omdat dit minder snel dichtslaat.

De verlichting mag best sterk zijn. Hierdoor zullen de rotsen wat algen gaan krijgen. De vissen zullen dit zeker waarderen omdat ze hierin zullen gaan grazen. De temperatuur mag liggen tussen de 22 en 26 graden met een pH tussen de 7.5 en 8.5.

Kweek van Chindongo demasoni

Zoals de meeste Malawi cichliden is Chindongo demasoni een muilbroeder. In het wild zijn geen broedende vrouwen gevonden, hun gedrag in het wild is dan ook niet echt bekend.

In het aquarium maakt de man niet echt een territorium. Zodra hij bemerkt dat een vrouw klaar is om te paaien zal hij beginnen met baltsen. Hij zet zijn vinnen op en toont met trillende bewegingen zijn flank. De kleuren van de vissen zijn dan op hun felst. Al om elkaar heen draaiend worden de eieren door de vrouw in het zand gelegd en bevrucht door de man. De vrouw draait door en neemt de eieren direct op haar bek.

Een nest van Chindongo demasoni is niet erg groot. Doorgaans niet meer dan 10 eieren. De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. De jongen komen na 3 a 4 dagen uit maar verlaten de muil nog niet. Pas na 19 tot 21 dagen worden de jongen losgelaten. Ze moeten hierna voor zichzelf zorgen.

In een aquarium met volwassen cichliden overleven niet veel jongen. Als je meer jongen wil overhouden dan kun je op 15 de vrouw uitvangen en in een klein aquarium plaatsen. Het aquarium hoeft niet groter te zijn dan zo’n 40x30x30 centimeter. Richt het aquarium in met wat zand op de bodem, een paar rotsen waar de vrouw kan schuilen, een klein filter en verwarming. Na het uitspugen van de jongen kun je de vrouw terugplaatsen in het aquarium met de andere volwassen.

De jonge Chindongo demasoni kun je grootbrengen met fijngewreven vlokvoer.

Video

Auteurs

John Ponsen – John de Lange

Copyright foto’s

Mircea Popa

Referenties

Extra informatie

Familie

Onderfamilie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

Karakter

Broedgedrag

Sociaal Gedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

, ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chindongo demasoni” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *