Chindongo flavus

De Chindongo elongatus groep kenmerkt zich door de langwerpige, slanke vorm, zo ook de Chindongo flavus. De mannen kunnen in het aquarium zo’n 12 centimeter lang worden, de vrouwen blijven met 10 centimeter iets kleiner.

Beschrijving

Chindongo flavus

Chindongo flavus is in 1988 beschreven door Jay R. Stauffer Jr. aan de hand van het holotype wat was gevangen bij het Chinyoukwazi eiland in 1984. Lange tijd was deze soort bekend onder het synoniem Pseudotropheus flavus.

De naam flavus is afgeleid uit het latijn en betekent geel als verwijzing naar de kleur van deze Malawi cichlide.

Beschrijving

De Chindongo elongatus groep kenmerkt zich door de langwerpige, slanke vorm, zo ook de Chindongo flavus. De mannen kunnen in het aquarium zo’n 12 centimeter lang worden, de vrouwen blijven met 10 centimeter iets kleiner. In het wild blijven beiden nog weer iets kleiner.

De mannen zijn het fraaist gekleurd. Ze hebben op hun flank een goud-gele kleur tussen zes zwarte verticale strepen. De geel-zwarte strepen lopen door op de bovenkant van hun kop. De kop is verder zwart. Op de kieuwdeksel bevindt zich vaak een groen iriserende vlak. De rugvin is zwart aan de bovenkant afgezet met een geel-gouden streep. De buikvinnen zijn zwart, aan de voorste rand afgezet met een blauw randje. De aarsvin is zwart en heeft vaak één eivlek. De staartvin is zwart met gele membranen. De vrouwen zijn minder intens gekleurd dan de mannen en neigen meer naar bruinachtig dan zwart.

Het mannetje is territoriaal, zeker naar andere mannen van zijn soort toe. Hou er rekening mee dat hij zich agressief zal gedragen naar andere mannen die er ongeveer hetzelfde uitzien!

Biotoop

Deze Malawi cichlide komt alleen voor bij het kleine eiland Chinyoukwezi wat in het zuiden van het Malawi meer ligt, midden in het water ten noorden van Cape Mac Clear. Ze werden daar gevangen tussen de 7,5 en 18 meter diepte. Ze komen het meest voor op een diepte van 8 tot 15 meter maar zijn ook wel gezien tot op dieptes van 35 meter.

Chindongo flavus komt niet voor in ondieper water dan 7,5 meter. Vermoed wordt dat dit komt door hun goud-gele kleur wat in ondieper water opvalt en ze ze hierdoor bloot worden gesteld aan aanvallen van oppervlakte bewoners.

Dieet

In het wild voeden ze zich met algen en plankton. In het aquarium moet het voer grotendeels bestaan uit plantaardig materiaal zoals spirulina vlokken. Je kunt dit afwisselen met af en toe mysis, krill, artemia, fijn gehakte garnalen etc. Geef ze nooit rode mug of tubifex. Dit kan zeker bij de herbivore Mbuna leiden tot de ziekte Malawi Bloat.

Het Aquarium

Op de bodem heeft de Chindongo flavus het liefst zand maar belangrijker nog zijn de rotsen. Zorg dat er meer dan voldoende van zijn. Tussen de rotsen kunnen de vrouwen beschutting zoeken en maken de mannen hun territorium. Laat de rotsen goed begroeien met een laagje algen. De vissen kammen deze algen uit op zoek naar wat eetbaars.

Planten worden niet vaak gebruikt. Zachte bladeren worden aangevreten waardoor de plant geen schijn van kans heeft. Als je toch planten wil gebruiken, plaats dan plantsoorten met een taai blad zoals Vallisneria of Javavaren.

Het aquarium zelf moet een minimale lengte hebben van zo’n 120 centimeter met een inhoud van zo’n 250 liter.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Doorgaans is het kweken van de Chindongo flavus geen probleem. Zelfs niet in een aquarium met andere Malawi cichliden. Bij voorkeur wordt het aquarium ingericht met zand op de bodem.

Zorg ervoor dat er geen gelijkaardige Chindongo bij zitten om hybridisatie te voorkomen.

Het afzetten

Het mannetje kiest de paai plek uit. Meestal is dit naast een grote steen in het zand. Hier graaft hij een ondiep kuiltje van zo’n 10 centimeter in doorsnee. Het mannetje zet zijn vinnen wijd uit, laat zijn mooiste kleuren zien en probeert met trillende bewegingen het vrouwtje te lokken. Het vrouwtje is er helemaal klaar voor zodra je haar legbuis kunt zien.

Ze draaien steeds maar weer rondjes om elkaar heen. De man verleidt met de eivlek op zijn anaalvin om daarin te happen, ondertussen krijgt zij ook sperma binnen die de eieren bevruchten. Tijdens het draaien raapt ze uiteraard ook de echte eieren op. 

Doorgaans bevatten de nesten zo’n 10 tot 30 eieren. De grootte van het nest is afhankelijk van de grootte en ervaring van de vrouw.

Opgroeien van de Jongen

De eieren van de Chindongo flavus worden door de vrouw in haar muil uitgebroed. Na een dag of 18 zijn het kleine visjes en de vrouw zal ze uitspugen. Je kunt de jongen voeren met fijngewreven vlokken of heel fijn droogvoer. Hou er wel rekening mee dat dit herbivoren zijn, dus niet teveel/vaak artemia en ander vleesachtig voer. Kies in plaats hiervan liever bijvoorbeeld spirulina.

Als je het hele nest wil laten opgroeien kun je na een dag of 14 het vrouwtje uitvangen en in een apart aquarium onderbrengen. Zorg voor wat beschutting in de vorm van een paar gestapelde rotsen. Na het uitspugen van de jongen zal de vrouw ze niet direct opeten. Je hebt dan zo’n 1 a 1,5 dag om het vrouwtje terug te plaatsen in je showaquarium.

Conclusie

De Chindongo flavus is een zeer aantrekkelijk gekleurde Malawi cichlide. Met de juiste medebewoners en inrichting zal het echt een blikvanger in het aquarium zijn. Gezien het dieet kun je deze soort het best combineren met andere rotsbewoners uit het Malawi meer, de Mbuna. Let wel goed op dat je hem niet samenhoudt met gelijk gekleurde en getekende soorten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Jason Selong –  Bigskycichlids.com
John de Lange

Literatuur

Three New Rock-Dwelling Cichlids from Lake Malawi, Africa 1988 JAY R. STAUFFER, JR. –
Malawifreaks.nl
Cichlidworld.eu

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Locaties

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chindongo flavus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *