Chitala ornata – Clown Mesvis

Chitale ornata of Clown Mesvis is met zijn karakteristieke lichaamsvorm, glimmende zilverkleur en de rijen donkeren oogvlekken een bijzondere verschijning. Het is dan ook een populaire roofvis, die vaak aangeboden wordt. De soort groeit echter tot 100 cm lang en is dan alleen houdbaar in zeer grote aquaria.

Chitala ornata – Clown Mesvis

Chitala ornata is een groot groeiende mesvis (tot 100 cm) die voorkomt in Cambodja, Laos, Thailand en Vietnam.  De soort bewoont moerassen, meren, tot beken en rivieren. Daarbij komen ze ook op grote schaal voor in grote rivieren, zoals de Mekong, Mae Klong en Chao Phraya, waar ze graag in de overvloede gebieden fourageren en paaien. Ze zijn in staat om korte tijd te overleven in relatief warm en zuurstofarm water. Jonge dieren leven in scholen. Naarmate ze groter groeien starten ze een solitair leven. Het is lokaal een populaire consumptievis. De soort is daarom op meerdere andere plaatsen in Azië geintroduceerd. Buiten Azië trouwens ook, zo zijn er steeds meer vangsten gerapporteerd in Florida, waar ze als uiterst invasief worden beschouwd. Waarschijnlijk is de verspreiding het gevolg van  aquariumhouders die zich geconfronteerd zagen met een ondoordachte aanschaf. Chitala ornata wordt veelvuldig in de aquariumhandel aangeboden, is een karakteristieke verschijning en is – als gekweekte consumptievis- vaak goedkoop. De soort is eigenlijk veel te populair, aangezien ze snel groeien en dan alleen houdbaar zijn voor specialistische aquariumhouders met zeer grote aquaria.

‘Ornata” betekent gedecoreerd. En dit maakt deze soort inderdaad zo herkenbaar. Bij grotere dieren is het zilvergrijze lichaam is doorgaans voorzien van een of meer rijen met 5-10 donkere oogvlekken boven de anaalvin. Bij kleinere dieren ontbreekt deze tekening, vaak zijn ze gestreept.

Verzorging

Chitala ornata is een vrij rustige roofvis, die makkelijk te houden is. Ze leven graag teruggetrokken en dienen daarvoor over diverse schuilplaatsen te beschikken. Ook houden ze van gedimd licht. Aangezien ze groot groeien en zwaar worden (tot wel 5 kg) is een groot aquarium nodig. Veel zwemruimte is echter niet vereist, aangezien het  zeer rustige en behoudzame zwemmers zijn. Het is mooi gezicht om ze met een mesvormige lichaam gracieus voor en achteruit te zien zwemmen.  Vaak is Chitala ornata bij aquariahouders te zien in open ongedecoreerde bakken, tezamen met allerlei ‘monstervissen’. Dat is jammer, aangezien de dieren voor een goed welzijn juist rust en donkere schuilplaatsen op prijs stellen. Aangezien ze van grof dierlijk voer houden, vormen ze een flinke belasting voor het water. Adequate filtering is een must. Chitale ornata is een roofvis die jaagt op vis uit alle waterlagen en op kreeftachtigen. Vis kleiner dan 1/3 van de lichaamsgrootte wordt dan ook als voer gezien. De dieren hebben een slecht gezichtsvermogen (bedenk dat ze vaak voorkomen in sedimentrijk rivierwater, zonder zicht), daarom komt het wel eens voor dat ze een prooi pakken die te groot is om te verslinden. Tegenover andere grote vissen zijn de dieren erg tolerant. Ook tegenover soortgenoten, hoewel in een te kleine ruimte felle schermutselingen kunnen ontstaan. Om die reden staan ze in aquaria literatuur te boek als zeer agressief tegenover soortgenoten. Waterwaarden: PH rond neutraal en een temperatuur tussen 25 en 28 graden volstaat.  Laat bij introductie de dieren voorzichtig overwennen qua temperatuur en PH waarden. Er komt veel sterfte voor na introductie in een nieuwe bak. Nieuwe geintroduceerde dieren zullen schuw zijn en alleen bij schemer eten. Dit verdwijnt voor een groot deel naarmate ze zich comfortabel voelen

Voedsel

Kleine exemplaren kunnen allerlei klein levend voer worden voorgeschoteld. Grote dieren hebben krachtig dierlijk voer nodig, zoals wormen, garnalen, stukken vis of mossel. Op termijn wordt dood voer ook gegeten. Heel soms zijn dieren op grof granulaat voer te wennen, echter lang niet altijd. Als de soort toch wordt gehouden bij snellere vissoorten, controleer dan of Chitala ornata voldoende voedsel weet te bemachtigen. Desnoods door gericht te voeren of ook in de schemer te voeren.

Kweek van de Chitala ornata – Clown Mesvis

Chitala ornata wordt veelvuldig in fishfarms gekweekt voor menselijke consumptie. Zonder hormonen is de vis echter moeilijk te kweken. Zo leggen alleen uitgroeide exemplaren eieren en zijn vrouwen nauwelijks van de mannen te onderscheiden. Dit maakt dat voor een succesvolle kweek al snel een groep van 6 dieren nodig is, wat veel ruimte vergt. De man bewaakt de eieren tot deze uitkomen (ongeveer 7 dagen).

Video

https://www.youtube.com/watch?v=pWOtURLMVvA

https://www.youtube.com/watch?v=TPKcC1BlL0I

Foto’s

Nonn Panitvong – Siamensis.org

P. de Pijper

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chitala ornata – Clown Mesvis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *