Chlamydogobius eremius – Woestijngrondel

De Chlamydogobius eremius of Woestijngrondel is een grappig klein visje wat zeker geschikt is voor de kleinere aquaria.

Chlamydogobius eremius – Woestijngrondel

Chlamydogobius eremius is in 1896 beschreven door Zietz. De geslachtsnaam Chlamydogobius is op te breken in twee woorden. Chlamys is afkomstig uit het oud Grieks en betekent mantel. Gobius is afkomstig uit het Latijn en betekent grondel. In het Nederlands worden ze ook wel Woestijngrondel genoemd.

Beschrijving

Woestijngrondels zijn interessant door hun vorm, kleur en persoonlijkheid. Dit zijn echt grappige vissen voor in een klein aquarium. Ze besteden hun tijd door van de ene plek naar de andere plek in het aquarium te “hoppen”, een zandbodem is dus echt noodzakelijk. Een leuke bijkomstigheid van de Chlamydogobius eremius is dat ze bestand zijn tegen grote schommelingen in temperatuur, zoutgehalte, pH en opgeloste zuurstof. Dit zorgt ervoor dat ze heel eenvoudig te houden zijn.

Ze kunnen maximaal een jaar oud worden.

Geslachtsonderscheid

Dimorph, mannen hebben een gelig gekleurde kop en lichaam met een helder blauwe en gele lijn op hun rugvin. Vrouwen zijn kleiner en ontberen de felle kleuren op de rugvin.

Dieet

Woestijngrondels zijn echt G-E-K op garnalen tabletten. Ze eten ook diepvries voer maar garnalen tabletten zijn hier echt hun favoriete voer.

Kweek van Chlamydogobius eremius

De Woestijngrondel is een holenbroeder. Het paringsritueel is het meest interessant bij het kweken van deze vis. De mannen zoeken een grot uit en daarna het vrouwtje waarmee hij wil paren. Hij hopt om haar heen, al pronkend met zijn kleuren leidt hij haar naar zijn grot. Eenmaal binnen legt de vrouw de eieren tegen het plafond. Wat de vrouw betreft is haar werk nu klaar, en het mannetje zet haar de grot uit. Hij bevrucht de eieren, bewaaiert ze en verdedigd de grot totdat ze uitkomen (ongeveer 10 tot 17 dagen later). Ik plaatste plukjes Javamos bij de uitgang van de grot zodat ze een plek hadden om te schuilen want de man zal de jongen eten als hij de kans krijgt. De jongen kunnen worden gevoerd met pas uitgekomen artemia.

Zie ook het kweekverslag De woestijngrondel kweken.

Beschikbaarheid

Wordt niet vaak aangeboden.

Video

Auteur

Imagirlgeek

Copyright foto’s

imagirlgeek
Hristo Hristov
Ben Lee – Amiidae.com

Referenties

Seriouslyfish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chlamydogobius eremius – Woestijngrondel” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *