Chromis viridis – Groene Juffer

De Chromis viridis of Groene Juffer is een soort die ook geschikt is voor de beginnende zee-aquariumhouder. Het is wel een scholenvis, minimaal met 3 stuks houden.

Chromis viridis – Groene Juffer

De groene juffer (Chromis viridis) behoort tot de familie Pomacentridae. Deze familie bestaat uit ongeveer 360 individuele soorten in 28 geslachten. Het omvat alle anemoonvissen en rifbaarzen. Chromis is maar een enkele genus binnen deze familie. De verzamelnaam rifbaarzen beschrijft een groep vissen die meer dan een geslacht omvat. Echter, de meeste rifbaarzen vallen binnen het geslacht chromis.

Herkomst

De groene juffer komt voor op het de koraalriffen van de Indo-Pacifische Oceaan. Hoewel het een zeewater soort is, bewonen ze ook vaak het brakke water van lagunes en riffen. Verschillende nauw verwante en opvallend op elkaar lijkende soorten kunnen worden gevonden in de Caribische Zee en tussen de Florida Keys.

Beschrijving

Deze soort heeft een langwerpig, slanke, ovaalvormig lichaam met een iriserende glans. Niet alle groene juffers zijn ook daadwerkelijk groen. Er zijn drie kleurvariaties; lichtgroen, appel groen en lichtblauw. Ongeacht kleur, ze hebben allemaal een betoverende glans over zich als ze rondzwemmen onder de aquarium verlichting. Ze kunnen uitgroeien tot een maximale lengte van 11,5 centimeter. In een aquarium worden ze zelden ze zelden langer dan 5 – 6 centimeter.

Karakter

Veel rifbaarzen voeren territorialisme tot het uiterste door, de groene juffer doet dit niet. Evenmin worden ze agressiever naarmate hij ouder wordt. Dit is een van de zachtaardigste, meest vredelievende vis van de hele familie. In het wild leven ze in scholen te midden van vertakte steenkoralen zoals Acropora op een diepte van niet meer dan 12-15 meter. Dit aangeboren school instinct blijft intact in de beslotenheid van een aquarium. Ze maken onderling geen ruzie, maar voelen zich zekerder met soortgenoten in een nieuwe omgeving. Ze zullen niet de neiging krijgen om verlegen of schichtig te worden indien ze gehouden worden in een groepje van minimaal drie stuks. En een schooltje ziet er fantastisch uit in een goed verlichte aquarium.

Het Aquarium

Groene juffers zijn een uitstekende toevoeging aan een gezelschapsaquarium op voorwaarde dat de medebewoners bestaat uit kleinere soorten en even vredelievend zijn Ze zijn zeer taai en gemakkelijk te houden. Groene juffers zijn een uitstekende keuzes voor de beginnende aquariumliefhebber. Deze soort doet het even goed in zeewater rif-aquariums als in alleen-vis aquaria. Een school van drie of vier stuks kan worden gehouden in zo weinig als 45 liter water. Uiteraard heb je in een omgeving met meerdere soorten een groter aquarium nodig. In hun natuurlijke omgeving trekken ze zich terug in de bescherming van de koraaltakken die ze bewonen bij het eerste teken van gevaar. Ze slapen ’s nachts onder de beschutting van deze takken. In een aquarium hebben ze veel schuilplaatsen nodig. Het zijn heel actieve zwemmers en zullen het grootste deel van hun tijd in het midden tot bovenste deel van het aquarium.

Dieet

Deze vissen zijn omnivore plankton eters. Ze zijn in gevangenschap geen kieskeurige eters. Je zou ze zonder probleem aan het eten moeten kunnen krijgen. Een goed assortiment levend steen zorgt ervoor dat ze zich meteen thuis voelen. In de natuur onderhouden ze vaak een algen tuin door rotsformaties te ontdoen van ongewenste algen soorten. Als ze niet makkelijk niet-levend voer accepteren kan artemia ze verleiden om te beginnen met eten. Dit kan worden vermengd met steeds grotere delen vlokken of gevriesdroogd voedsel totdat zij gewend zijn geraakt aan het aquariumvoer. Hun dieet moet eiwitten en plantaardige algendelen bevatten. Een goed merk visvoer speciaal gemaakt voor omnivoren bevat alles wat ze nodig hebben. Uiteraard zal een supplement van gedroogde algen vlokken en verse gehakte zeevruchten helpen te voorzien in een goed uitgebalanceerd dieet. Onder de juiste leefomstandigheden kan deze soort meer dan 15 leven oud worden.

Video

Auteur

Exotic-Aquariums

Copyright foto’s

John de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 1 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Sociaal Gedrag

Dieet

Herkomst

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Chromis viridis – Groene Juffer” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Please respect our copyright. Don`t copy text or images! Please share a link to this page instead.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je hier in!

Je informatie wordt nooit gedeeld met andere partijen

Laat dit bericht niet meer zien

AquaInfo.nl is de Nederlandstalige bron voor aquarium informatie! Met soortbeschrijvingen en artikelen proberen we kennis over diverse onderwerpen te bundelen en op duidelijke manier te verwoorden. Onze nieuwsbrief houdt je op de hoogte over:

  • Artikelen
  • Nieuwe soortbeschrijvingen
  • Ontwikkelingen
  • Zoetwater vissen
  • Zoutwater vissen
  • Planten
  • Lagere dieren
  • en al het andere wat je in een aquarium tegenkomt!