Cichlasoma amazonarum

De Cichlasoma amazonarum is een redelijk vreedsame cichlide, behalve tijdens de paartijd, dan kunnen ze wat agressie tonen tegen soortgenoten.

Beschrijving

Beschrijving van de Cichlasoma amazonarum

De Cichlasoma amazonarum kan een lengte bereiken van zo’n 14 centimeter. Hun kleur is groenachtig, de vinnen en de buik hebben een rode gloed. Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes kun je zien aan de anaalvin, de mannetjes zijn ook iets groter. Vanaf het oog tot aan de staart loopt een zwarte dwarsband. In het midden en aan het eind van de dwarsband zit een zwarte stip.

Het is een rustige, tamelijk vreedzame cichlide, behalve in de paartijd, dan maken Cichlasoma amazonarum een territorium en zijn ze agressief tegenover soortgenoten.

Herkomst

Peru, Colombia, Brazilië, Amazonegebied.

Het Aquarium

Voor de Cichlasoma amazonarum is een aquarium nodig van minimaal 1.40 cm. De planten goed verankeren in de bak, gebruik kienhout en stenen om schuilplaatsen te maken. In een groter aquarium kun je meerdere koppels houden die dan hun eigen territorium verdedigen en regelmatig eitjes afzetten.

Water

Temperatuur: 22-27 graden.
PH: 6,5-7
GH: 12-16

Voeding

De Cichlasoma amazonarum is een alleseter, mosselen, garnalen, koolvisfilet, runderhart, regenwormen, cyclops, daphnia, mysis, krill, en muggelarven kunnen gegeven worden, ook droogvoer en cichlidesticks.

Kweek van de Cichlasoma amazonarum

De kweek van de Cichlasoma amazonarum is vrij eenvoudig, ze zetten zo´n 100 tot 300 eitjes af op van tevoren goed schoongemaakt substraat. Als de jongen uitkomen worden ze ondergebracht in broedkuiltjes, de ouders hebben broedzorg, ze worden dan ook goed verzorgd en bewaakt. Een goed koppel kan meerdere nesten per jaar grootbrengen.

Video’s

Auteur

Coby

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter