Cincelichthys pearsei

De Cincelichthys pearsei is een van de rustigere grote cichlides van Midden Amerika. Echt een schitterende soort die wel in een groot aquarium gehouden moet worden.

Beschrijving

Cincelichthys pearsei

De Cincelichthys pearsei kan een lengte bereiken tot zo’n 45 centimeter. Van deze vis zijn er 2 varianten, een variant uit Mexico en een variant uit Guatemala. De variant uit Guatemala is slanker gebouwd, heeft alleen een zwarte buik en geen streeptekening, de grondkleur is overwegend groen. In Mexico zijn er 2 kleurvarianten, een heeft een zwarte buik en zwarte verticale banden en een zwarte vlek op de staartwortel, zijn grondkleur is overwegend geel, maar kan variëren van grijsgroen tot fel geelgroen. De vinnen hebben veel geelgroene iriserende puntjes.

Het zijn hele rustige en vreedzame vissen, ze kunnen zelfs handtam worden. Ze hebben wel veel ruimte nodig.

In 2015 is de geslachtsnaam veranderd in Cincelichthys. De naam is deels afgeleid van het Spaanse Cincel wat beitel betekend en verwijst naar de tanden. Het tweede deel is het Griekse Ichthys en betekend vis. De soortnaam pearsei verwijst naar een van hun ontdekkers Pearse. Het geslacht bevat naast de pearsei alleen nog de Cincelichthys bocourti.

Synoniem: Cichlasoma pearsei. Herichthys pearsei, Vieja pearsei, Theraps pearsei.

Herkomst

Rio Tulija, Rio Usumacinta, Rio Candelaria, Rio Lacanjah, Mexico, Guatemala.

Het Aquarium

Voor deze grote vissen is een aquarium nodig van minimaal 2.50 meter. Het aquarium inrichten met veel stenen en kienhout, gebruik een zandbodem. Planten worden door de Cincelichthys pearsei als voedsel gezien.

Water

Temperatuur: 27 graden.
PH: 7,5-8,5
GH: 3-14

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Het voedsel moet voornamelijk bestaan uit groenvoer, maar ook diepvriesvoer of levend voer mag gegeven worden. Als aanvulling cichlidensticks of droogvoer.

Kweek van de Cincelichthys pearsei

De kweek van de Cincelichthys pearsei is vrij moeilijk. Als de eitjes worden afgezet en bevrucht, komen de jongen na 5 dagen uit, nog 5 dagen later zwemmen ze vrij rond. Het vrouwtje bekommert zich om het legsel, terwijl het mannetje het territorium verdedigt. De jongen groeien vrij snel, maar worden door de ouders nog relatief lang verzorgd. De jongen kunnen opgekweekt worden met stofvoer of artemia-naupliën.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Lee Nuttall
John de Lange

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Karakter

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Landen

,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cincelichthys pearsei” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *