Clarias macrocephalus – Wandelende Meerval

Clarias macrocephalus (Wandelende Meerval) is een kieuwzak meerval uit Thailand en Vietnam. De soort groeit zeer snel en wordt tot wel 100 cm lang (meestal 45-60) en vereisen robuuste medebewoners.

Beschrijving

Clarias macrocephalus

Clarias macrocephalus is een kieuwzakmeerval die voorkomt in Thailand en Vietnam De soort leeft in allerlei wateren, zoals meren, rivieren, sloten, beken, moerassen en rijstvelden. Van daaruit trekt het ook overvloede gebieden in. Vaak is de soort te vinden in afgesloten plassen nadat er een overstroming is geweest. Kieuwzakmeervallen zijn toegerust om zich over land te verplaatsen richting andere wateren. De soort kan atmosferische lucht ademen en verplaatst zich over land met de borstvinnen. Clarias macrocephalus  kan tot 100 cm lang worden, echter de meesten bereiken 45-60 cm. Het zijn zeer snelle groeiers.

Het aquarium

Het enige dat in het aquarium belangrijk is is voldoende bodemoppervlak en wat schuilplaatsen. De soort is erg bestendig en kan leven in allerlei waterwaarden. Ook is de soort ongevoelig voor het zuurstofgehalte. Medebewoners dienen niet te klein te zijn (2/3 van de lichaamslengte) anders lopen ze kans te worden gegeten. Clarius is een makkelijke eter, al het gangbare voer wordt geaccepteerd. Voer niet teveel, aangezien de Clarias geen natuurlijke begrenzing kent.

Copyright foto’s

Yu-Chia Chang
Nonn Panitvong – Siamensis.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Clarias macrocephalus – Wandelende Meerval” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *