Trichogaster fasciata – Gestreepte gourami

De meest bekende naam is Colisa fasciata maar na een herschrijving van de hele familie zijn alle Colisa verhuist naar de Trichogaster familie. 

Naam

De meest bekende naam is Colisa fasciata maar na een herschrijving van de hele familie zijn alle Colisa verhuist naar de Trichogaster familie. Synoniemen zijn onder andere: Trichogaster fasciatus, Colisa fasciata, Colisa fasciatus, Polyacanthus fasciatus, Colisha fasciatus, Trichopodus colisa, Trichopodus bejeus, Trichopodus cotra, Colisa vulgaris, Colisa ponticeriana.

Herkomst:
Birma, India, Pakistan, Nepal, Myanmar, Bangladesh.

Uiterlijk:
Lengte 10 cm. De Colisa fasciata heeft verticale strepen over zijn lichaam, een witachtige rand op zijn rugvin en en rode rand op zijn aarsvin.

Inrichting:
Voor deze vissen is een aquarium nodig van minimaal 1 meter. De bak inrichten met dichte beplanting, drijfplanten en kienhout, zorg voor voldoende schuilplaatsen. Ze hebben ook veel zwemruimte nodig. Gebruik een donkere bodem, ze houden ook van gedempte verlichting.

Water:
Temperatuur: 22-28 graden. De temperatuur van 26 tot 28 graden komt overeen met de warme zomermaanden waarin deze vissen overgaan tot het paren. In de natuur duurt deze periode niet langer dan een paar maanden. Tijdens deze warme periode zal de man continu schuimnesten willen bouwen en achter de vrouwen aan blijven jagen. Verlaag daarom buiten de zomermaanden de temperatuur zodat de vissen uit de kweek modus worden gehaald.
PH: 6,5-7
GH: 8-12

Voeding

Deze vissen zijn alleseters, zowel levend voer als diepvriesvoer, zoals zwarte muggelarven, watervlooien, cyclops, artemia ,en droogvoer. Ook groenvoer lusten ze graag.

Karakter

De mannetjes verdedigen een vrij groot territorium, dus een ruim aquarium is gewenst. Tegen vissen van dezelfde grootte zijn ze wel verdraagzaam, maar tegen kleinere visjes kunnen ze onverdraagzaam zijn. Labyrintvissen kunnen zuurstof opnemen aan het wateroppervlak via het labyrintorgaan.

Kweek

De kweek is redelijk eenvoudig, de mannetjes bouwen een groot slordig schuimnest. De temperatuur mag 28 graden zijn, tot zo´n 600 eitjes worden afgezet en bevrucht. Het mannetje bewaakt het schuimnest, het vrouwtje kan na de afzetting worden verwijderd. Na ongeveer 24 uur komen de jongen uit, als ze vrij zwemmen dan moet ook het mannetje worden verwijderd. De jongen kunnen opgekweekt worden met pas uitgekomen artemia-naupliën of fijn stofvoer. 

Auteur

Coby

Copyright foto’s

  • Ricardo Alkema
Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum