Copadichromis azureus

Copadichromis azureus, een fraai metalic blauw gekleurde malawi cichlide, vreedzaam tegenover andere soorten.

Beschrijving

De Copadichromis azureus

De Copadichromis azureus isn in 1990 beschreven door Ad Konings. Voor die tijd is hij wel verhandeld onder de naam Haplochromis chrysonotus Mbenji en Maleri. In de boeken van Ad Konings zijn ze ook terug te vinden als Copadichromis sp. “Nkatae”.

Etymologie: Azureus verwijst naar de azuur blauwe kleur van de mannen in hun broedkleur. Copadichromis bestaat uit 2 woorden die zijn ontleend aan het Grieks: Copa betekent gekerft en chromis betekent vis.

Beschrijving

Deze soort behoort tot de mooist gekleurde vissen uit het Malawi meer. De Copadichromis azureus man in broedkleuren krijgt een azuurblauwe kleur. Alleen de borstvinnen zijn doorzichtig. De buitenste rand van de rugvin is afgezet met een witte bies met gele topjes. Op zijn flank kun je een aantal zwarte banen vinden en afhankelijk van zijn stemming de 3 zwarte stippen uit zijn jeugdkleed. Als hij vol op kleur is laat hij ook een groen iriserende glans zien op zijn kop, buik en borstvinnen. De Copadichromis azureus kent een heel aantal geografische varianten die allemaal een wat afwijkende kleur en/of tekening kennen. De variant van Nkhomo Reef en Mbenji kleuren het mooist blauw.

Het geslachtsonderscheid is op volwassen leeftijd duidelijk te zien. De vrouwen zijn een wat saai grijs/bruin zoals vrijwel alle Copadichromis vrouwen. Op hun flank zijn duidelijk 3 zwarte stippen zichtbaar. De vrouwen worden in het aquarium zo’n 12 centimeter, de mannen worden met hun 16 centimeter wat groter.

Het gedrag van deze soort is over het algemeen te omschrijven als rustig (uitzonderingen daargelaten). In het wild is het buiten het paaien om een scholende vis. In de beslotenheid van een aquarium is echter meestal niet voldoende ruimte voor een hele school. Het is dan beter om slechts 1 man te houden met 3 of meer vrouwen, tenzij het een heel groot aquarium betreft van meer dan 3 meter lengte. Als het aquarium te klein is kunnen de mannen onderling nogal onverdraagzaam zijn.

Om de beste kleuren bij de Copadichromis azureus naar boven te halen kun je ze het beste combineren met andere rustige Utaka of Aulonocara.

Biotoop

Deze vissen bewonen de open wateren in de nabijheid van de rotskusten en riffen, het overgangsbiotoop. Ze houden zich op rond de rotsen die grenzen aan de zandvlakten. Je kunt de Copadichromis azureus vinden in het zuiden van het meer rond Mbenji Island, Maleri Island, Nkhomo Reef en Eccles Reef.

Dieet

In het wild eet de Copadichromis azureus voornamelijk plankton in het open water. In het aquarium is dit geen moeilijke eter. Het is voldoende om ze een gevarieerd dieet te geven van diepvries of levend voer zoals krill, artemia, mysis, cyclops, fijn gehakte garnalen etc. Om ze gezond te houden hebben ze ook wat groenvoer nodig. Dit kan bijvoorbeeld hoogwaardige spirulinavlokken en geblancheerde spinazie bladen zijn.

Het Aquarium

Gezien de lengte van de man heeft deze Azuurblauw gekleurde malawi cichlide toch wel een aquarium nodig van minimaal 150 centimeter lengte wat neerkomt op een aquarium van minimaal 400 liter. Er moet in ieder geval volodende zwemruitmte zijn met aan de zijkanten rotsen. Op de bodem gebruik je zand omdat de man hier zijn territorium en broedkuil in bouwt.

Kweek Aquarium en Conditioneren

De kweek van de Copadichromis azureus is niet al te moeilijk. Hoewel een groot speciaal aquarium met een school een ideale situatie creërt waarbij altijd wel een vrouwtje toe is aan paren, volstaat een aquarium met een mengeling aan soorten met een trio Copadichromis azureus ook prima.

Naast of onder een rots maakt de dominante man een broedkuil die hij uitgraaft door zand in zijn muil te nemen en uit te spugen buiten de rand van de krater.

Het afzetten

Vanuit zijn ondiepe krater probeert de man de vrouwen te verleiden. Hij zet zijn vinnen wijd uit en laat zijn mooiste kleuren zien. Omdat ze de vrouwen hardnekkig achtervolgen zijn meerdere vrouwen noodzakelijk om uitputting van de vrouwen te voorkomen.

Als een vrouwtje klaar is om af te zetten wordt de legbuis zichtbaar. Hierop wordt het dominante mannetje nog actiever en zal andere vissen zo ver mogelijk bij zijn paaiplaats weghouden, zeker de mannen van dezelfde soort. Zodra de vrouw zo ver is volgt ze de man naar het nest. Ze draaien eerst rondjes om elkaar heen. Het draaien vertraagt en met trillende bewegingen verleid hij de vrouw om de eieren te leggen. Al om elkaar heendraaiend legt de vrouw de eieren die ze direct in haar muil neemt en lost de man zijn hom zodat dit met de eieren mee naar binnen komt en de eieren bevrucht.

 Opgroeien van de Jongen

Het vrouwtje houdt de eieren zo’n 21 dagen in haar muil. Gedurende deze tijd komen de eieren uit en teren de jongen nog enige tijd op hun eidooier.

De jongen zijn na 21 dagen groot en zelfstandig genoeg om los gelaten te worden. De vrouw neemt de jongen na het loslaten niet meer terug. Copadichromis azureus jongen kunnen na het loslaten direct voor zichzelf zorgen. Als je zorgt voor voldoende schuilplaatsen in de vorm van wat rotsen dan zoeken ze zelf een veilige schuilplaats totdat ze groot genoeg zijn om meer rond te zwemmen. Op deze manier zal er zelfs in een gemengd aquarium altijd wel een paar jongen groot worden.

Als je meer jongen wil overhouden dan is het aan te raden de vrouw rond dag 15 uit te vangen en apart te zetten in een aquarium zonder andere vissen. De eerste paar uur na het loslaten van de jongen eet ze nog niet maar eventuele medebewoners zien de jongen als een lekkere snack. Als je in het aquarium een school hebt dan raden we aan de vrouw niet te lang uit de groep te halen omdat ze anders haar plek in de pikorde verliest.

De jongen kunnen woden gevoerd met vers uitgekomen artemia en fijn gewreven droogvoer. Naarmate ze groter worden kun je dit gaan aanvullen met ander levend of diepvries voer, afhankelijk van de grootte van het voer en hun bekje.

Conclusie

Deze rustige fraai gekleurde Malawi cichlide zal een aanwinst zijn voor je Malawi aquarium. Zeker als je hem samen houdt met andere rustige soorten. Met een goed ingericht en voldoende ruim aquarium kun je dan genieten van een waar parings spectakel!

Video’s

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange

Hans Hillewaert –  CC-BY-SA-3.0

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Ecosysteem

Landen

Locaties

,

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Copadichromis azureus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *