Copella arnoldi – Spatzalm

De Spatzalm of Copella arnoldi is zeer bekend door zijn manier van eieren uitbroeden. De eieren worden boven de waterlijn vastgeplakt en nat gespat door de man.

Beschrijving

Copella arnoldi – Spatzalm

De Copella arnoldi wordt niet heel lang. Ze kunnen een lengte van maximaal zo’n 8 centimeter bereiken. De vrouwen blijven met hun 6 centimeter nog iets kleiner. Het geslachtsonderscheid is niet alleen aan het formaat te zien maar de man heeft ook veel langere vinnen dan de vrouw.

Een sierlijk visje, roodbruin gekleurd, de buik is wat lichter en hij heeft een mooie zilverglans over zijn lichaam. Ook heeft deze vis een zwarte streep van de kop tot de staart die recht over het oog loopt. De vinnen zijn donker oranje tot bruin gekleurd.

Herkomst

Brazilië, Frans-Guyana, Suriname, Guyana, aan de overbegroeiing van beken, Rio Para, Zuid-Amerika. Ook in de overstroomde bossen in het regenseizoen. Het water is vaak wel donker gekleurd door de tanine in organisch afval in het water.

Al in 1905 zijn ze voor het eerst in Duitsland ingevoerd.

Het Aquarium

Voor de Copella arnoldi heb je een aquarium nodig van minimaal 80 centimeter. Deze vis komt eigenlijk het beste tot zijn recht in een aquarium waarboven planten groeien. Ze springen namelijk vaak en leggen ook de eieren boven water. Verder houdt de Copella arnoldi niet van fel licht. Dit kan gedempt worden doormiddel van drijfplanten. Het mooist is een redelijk ondiep aquarium waarbij de planten boven het water uit kunnen groeien of waarboven een paludarium begint.

Omdat de Copella arnoldi best schuw is en vooral in het midden en daarboven zwemt is een volle beplanting vereist. Volle bladeren zoals van Echinodorus planten zijn geliefd.

Let op: De Copella arnoldi is een springer, dus het aquarium goed afdekken of gebruik maken van een dekruit.

Water

Temperatuur: 24 – 26 graden.
PH: 6,5 – 7,5
GH: 3 – 12

Voeding

Ze lusten graag levend voer, zoals fruitvliegjes, ook droogvoer. Zorg voor voldoende afwisseling.

Karakter

Het is een rustig visje tegen medebewoners maar naar soortgenoten kan dat anders zijn. Het is namelijk een territoriumvis. Wanneer je deze in een groepje samen houdt, zal het sterkste mannetje het grootste territorium beschermen. De Copella arnoldi kan het beste als koppel of als klein schooltje gehouden worden. Zorg wel voor een aquarium van minstens 80 centimeter.

Kweek van de Copella arnoldi – Spatzalm

Het kweken van de Copella arnoldi is best moeilijk. Dit komt met name omdat de eieren boven water gelegd worden. Dit doen de vissen door uit het water te springen. Wanneer het mannetje de eitjes bevrucht heeft beschermt hij deze en zorgt hij ervoor dat de eitjes nat blijven door ze te bespatten met water, vandaar ook de Nederlandse naam spanzalm.

Er worden per keer ongeveer 150-200 eieren gelegd. Deze komen binnen 2-3 dagen uit. Nog eens 3 dagen later kunnen ze vrijzwemmen. Ook is het mogelijk om de eitjes over te brengen naar een kweekbak. De jongen moeten worden opgekweekt met pantoffeldiertjes. Na een dag of 8 zijn ze groot genoeg om ook vers uitgekomen artemia-naupliën te eten en niet lang daarna ook cyclops.

Video

Auteur

Rickpad – Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Gert Blank

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Copella arnoldi – Spatzalm” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *