Corydoras burgessi

Artikelnummer: Corydoras burgessi Categorieën: , ,

Corydoras burgessi

Corydoras burgessi is in 1987 beschreven door Axelrod. Ze behoren tot de familie Callichthyidae. Deze familie omvat zo’n negen geslachten en 206 soorten. Deze familie zal nog wel groter worden aangezien er nog een heel aantal Corydoras soorten niet officieel zijn beschreven.

De wetenschappelijke naam geslachtsnaam Corydoras is op te breken in twee delen. Cory = helm en dors = huid. Deze soort is vernoemd naar  Dr. Warren Burgess.

Beschrijving

Deze vreedzame bodembewoner moet in een schooltje van minimaal 6-8  stuks worden gehouden. Een gedeelte van de bodem moet voorzien zijn van fijn zand waar de dieren naar voedsel kunnen grondelen zonder de baarddraden te beschadigen. Ze zijn uitstekend geschikt voor het gezelschapsaquarium. Een dichte beplanting aan de randen en achtergrond wordt zeer op prijs gesteld. Corydoras burgessi zijn alleseters. Er kan dus gezorgd worden voor voldoende variatie in het menu.

Kweek van de Corydoras burgessi

De kweek in het aquarium verloopt zoals bij de meeste andere Corydoras soorten. Na een flinke waterverversing worden de eieren tegen de wand van het aquarium geplakt. Na vier dagen komen de eieren uit en nog eens drie dagen later zwemmen de jongen vrij. Ze kunnen dan worden groot gebracht met infusoriën en Artemia-naupliën.

Vervoer van Corydoras en Scleromystax

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid.

Auteur

Jan Bukkems – Aquavisie

Copyright foto’s

Hung-Jou Chen

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras burgessi” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *