Corydoras eques

Corydoras eques is natuurlijk een leuk en fascinerend visje om te houden maar is wel iets lastiger om te kweken (wat natuurlijk wel weer een leuke uitdaging vormt).

Corydoras eques

Corydoras eques werd al in 1877 voor het eerst beschreven door de Oostenrijkse vissenliefhebber Franz Steindachner. Destijds nog wel met de naam Osteogaster eques. Ze behoren tot de familie Callichthyidae oftewel de Pantsermeervallen. Ze hebben deze naam gekregen door het bezit van 2 rijen benige platen op de flank van deze vissen. Ze hebben dan ook geen schubben maar een soort pantser. Het is een vrij omvangrijke familie met zo’n 300 soorten maar een deel daarvan is nog niet beschreven.

De naam Corydoras wordt opgesplitst in 2 delen – Cory betekend Helm en doras staat voor huid wat een onjuist gebruikte verwijzing is naar het pantser. De soortnaam eques komt uit het Latijn en betekend Ridder, Ruiter of Berijder.

Beschrijving

De kleur van de Corydoras eques is deels afhankelijk van het substraat waarop ze leven. De flank kan vrij donker zijn tot een wat lichter turquoise – blauw. Net achter het oog over het kieuwdeksel loopt een oranje band. Dit oranje vindt je ook terug helemaal over het puntje van de rug en op de randen van de staartvin. Soms toont zich een donkere band die bovenop achter de kop begint en afloopt naar de staartwortel. De buik is wittig.

Met een totale lengte van zo’n 6 centimeter is de Corydoras eques gemiddeld van lengte als je hem vergelijkt met andere Corydoras soorten. De man blijft iets kleiner en kan een totale lengte van zo’n 5 centimeter halen. De snuit is relatief kort. Het verschil tussen de man en vrouw is bij de Corydoras eques te zien zodra ze volwassen zijn. De vrouw wordt wat groter en is wat grover en ronder gebouwd. De man blijft iets slanker van vorm.

Net zoals alle andere Corydoras soorten is de Corydoras eques een vredelievend visje. Ze zijn wel wat actiever dan veel andere soorten. Het zal dan ook opvallen de ze eindeloos heen en weerzwemmen, zeker wanneer de school groot genoeg is of wanneer je ze met alleen soortgenoten in een kweek aquarium houdt. Als je dichterbij het aquarium komt zullen ze ook naar voren komen en tegen het glas op en neer gaan zwemmen. Het is een school vormende soort die zich in grotere groepen het best op zijn gemak voelt. Houdt ze dan ook met minimaal 6 soortgenoten maar liever nog veel meer.

In een gezelschapsaquarium kun je ze samenhouden met kleinere tot middelgrote vissen zoals Tetra’s, Danio’s of Rasbora’s. Hou er rekening mee dat als je ze met te grote vissen samenhoudt dat ze zich zullen gaan verstoppen. Als ze in de bek passen van een grotere vis hebben ze daar een uitstekend afweermechanisme voor. Ze kunnen hun borstvinnen spreiden en op slot zetten. Ze blijven daardoor steken in de bek van de grotere vis. Combineer ze dan ook liever niet met grotere vis etende soorten. Veelal ben je dan twee vissen kwijt.

Biotoop

Het exemplaar wat is gebruikt voor de eerstbeschrijving was afkomstig uit de Rio Solimoes van het Amazone stroomgebied nabij het plaatsje Codajas in Brazilië. Deze plaats ligt ongeveer halverwege Tefe en Manaus. Er is nog niet veel meer bekend over hoe ver ze vanaf deze plaats voorkomen. Af en toe zijn importen van soortgelijke visjes uit Peru. Het is nog onduidelijk of dit dezelfde soort betreft of niet.

Dieet

De Corydoras eques scharrelt op de bodem zijn kostje bij elkaar. Het zijn daarbij echte omnivoren, alles wat eetbaar is zullen ze wel eten. Je kunt ze dan ook voeren met het meeste zinkende voer zoals levend- en diepvries voer zoals muggenlarven, watervlooien, tubifex etc. Maar ook vlokvoer, tabletten en granulaat worden wel gegeten. Houdt er wel rekening mee dat hun bekje redelijk klein is.

Als je ze houdt in een gezelschapsaquarium dan moet er voldoende voedsel de bodem bereiken. Kijk dan ook of er voldoende voer de bodem bereikt. Ga er niet van uit dat ze wel kunnen leven van afval op de bodem, dat wordt namelijk niet gegeten door de Corydoras eques (of enig andere Corydoras soort wat dat betreft).

Het Aquarium

Omdat je de Corydoras eques in een school moet houden en ze op de bodem grondelen op zoek naar voedsel heb je een aquarium nodig van minimaal 90 centimeter lengte. Richt het aquarium in met op de bodem (filter) zand. Fijn grind zie je vaak op foto’s terug maar eigenlijk is dit niet aan te raden. De Corydoras zoekt met zijn baarddraden in het substraat naar voedseldeeltjes. Scherp grind kan de baarddraden beschadigen. Door de beschadegingen kunnen infecties ervoor zorgen dat ze hun baarddraden helemaal verliezen. Liever dus zand gebruiken. Meestal gebruik ik zelf filterzand omdat deze zandkorrels allemaal dezelfde afmetingen hebben, dit zorgt ervoor dat het zand niet dichtslibt en zo kan gaan rotten.

Zolang er wordt gezorgd voor wat beschutting in de vorm van hout of planten is de inrichting voor de vis zelf niet belangrijk. Richt hem dus in zoals je zelf mooi vindt.

De vissen hebben wel graag schoon en zuurstofrijk water. Ververs dus regelmatig het water en zorg voor wat stroming langs het oppervlak. Je mag bij de Corydoras eques gerust water verversen met koud water, hier houden ze erg van en je ziet meteen een reactie op het verse koudere water.

Kweek Aquarium en Conditioneren

Het kweken met de Corydoras eques kan een wat grotere uitdaging vormen dan andere Corydoras soorten. Om betere resultaten te halen kun je het beste een apart ingericht aquarium opzetten. Gebruik hiervoor een wat kleiner aquarium van zo’n 50 centimeter lang. Filter dit aquarium door middel van een sponsfilter. Richt het aquarium in met op de bodem een dun laagje zand, veel fijnbladige planten en ook wat drijvende planten.

Houdt de waterwaardes van het aquarium gedurende enkele weken stabiel en voer de volwassen dieren afwisselend maar geef ze zeker ook zwarte muggenlarven. Zorg ervoor dat je een groepje volwassen dieren plaatst met een verhouding van 2 mannen op 1 vrouw.

Het Afzetten

Zodra je ziet dat de vrouwen van de Corydoras eques mooi vol en rond zijn zitten ze vol met eieren. Je kunt het afzetten bij Corydoras opwekken door zo’n 50% tot 70% van het water te verversen met koeler water. Zorg voor meer beluchting door bijvoorbeeld een bruissteentje toe te voegen en geef ze wat meer stroming door een stromingspompje bij te plaatsen. Richt de uitstroom van dit pompje op het glas, veel Corydoras soorten zetten hun eieren af op de plek waar de stroming het glas raakt. De Corydoras eques is hierin soms iets anders qua het afzetten van eieren. Deze worden veelal tussen de fijnbladige planten afgezet of als er drijfplanten aanwezig zijn nabij het wateroppervlak. Het is soms even zoeken wat voor jouw vissen het beste werkt.

Opgroeien van de jonge Corydoras eques

De eieren komen na zo’n 3 tot 4 dagen uit. Nadat ze hun eidooier volledig hebben opgebruikt kun je ze voeren met klein levend voer zoals microwormpjes of vers uitgekomen artemia. Naarmate ze groter worden kun je ze ook gaan voeren met ander voer zoals fijngewreven vlokvoer etc.

De jonge Corydoras eques zijn heel gevoelig voor schommelingen in de water kwaliteit houdt het aquarium dan ook onberispelijk schoon en zorg voor voldoende beluchting. Ze hebben een betere kans om te overleven als je op de bodem een dun laagje zand gebruikt in plaats van een kale bodem.

De jongen groeien relatief snel. Na een dag of 10 hebben ze al een aantrekkelijk kleurenpatroon. Na 5 tot 6 weken zijn het kleine versies van hun ouders. Met een leeftijd van zo’n 3 maanden zijn ze groot genoeg om in een gezelschapsaquarium te worden geplaatst. Deze aantrekkelijke Corydoras kun je eigenlijk altijd wel kwijt. Omdat de soort niet vaak wordt aangeboden kun je ze doorgaans wel voor een goede prijs wegzetten.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid.

Conclusie

De Corydoras eques wordt niet vaak in de handel aangeboden. Als je ze ziet zijn het vaak mooi gekleurde Corydoras aeneus. Let dus goed op wat je koopt, zeker omdat Corydoras aeneus veel goedkoper zijn dan de Corydoras eques. Het is natuurlijk een leuk en fascinerend visje om te houden maar is wel iets lastiger om te kweken (wat natuurlijk wel weer een leuke uitdaging vormt).

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Hung-You Chen
Gert Jan van Beek

Bronnen

Fcas.wordpress.com
Fishbase.org
Scotcat.com
SeriouslyFish.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

eques

Groep

Eerstbeschrijving

Franz Steindachner

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

90

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

Lengte Minimaal

4

Lengte Maximaal

6

Temperatuur minimaal

20

Temperatuur maximaal

26

pH minimum

6.0

pH maximum

8.0

GH minimum

2

GH maximum

16

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras eques” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *