Corydoras gracilis

De Corydoras gracilis is een van de klein blijvende vredelievende Corydoras soorten. Zorg voor een zandbodem, ze grondelen graag over de bodem met hun baarddraden.

Beschrijving

Corydoras gracilis

Familie: Callihthyidae
Herkomst: Brazillië,Rio Jauna

Waterwaarden:
pH: 5.5 – 7.5
GH: 4 – 12
Temperatuur: 21 – 27°C

Grootte: 3 a 4 centimeter

Aquariuminrichting:
Zorg voor een zandbodem zodat ze hun baardraden niet beschadigen.

Gedrag:
Deze vreedzame corydoras, moet in een school samengehouden worden (met zo’n 6tal liefst, maar hoe meer hoe beter, als je aquariumcapaciteiten het aankunnen natuurlijk)

Eetgedrag:
Deze vis eet alles wat de anderen laten rondslingeren. Hij is dus duidelijk een alleseter.

Geslachtskenmerken:
Vrouwtjes zijn iets groter en dikker.

Kweek:
Deze is vrij eenvoudig, je neemt 1 mannetje op 2 vrouwtjes of neem een groepje van zo’n 5 tal. En steek die in een apart aquarium, geef ze daar gedurende 1 week gevarieerd voedsel, ook levend voer. Laat de temperatuur geleidelijk zakken naar 19. de vissen zullen die nacht en de volgende nacht eitjes gaan afzetten. Zodra 1 of meerdere vrouwtjes eitjes gaan produceren, zullen anderen volgen. zodra de eieren zijn afgezet, worden de ouders verwijderd,anders eten deze ze op. Na 5 dagen komen de eieren uit. de jongen worden gevoerd met artemia en kleine ongewervelden.

Opmerkingen:
Corydoras wordt geïdentificeerd door hun tweelingrijen van pantserplaten langs de flanken en door het hebben van minder dan 10 dorsale vinstralen. Zij zijn meest meestal verward met de soorten: Brochis, Scleromystax and Aspidoras

Vervoer van Corydoras
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestrest zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Bronnen: aqua-base.nl,amazon-exotic-import.de,planetcatfish.com
Auteur: CB Amazoona.be

Auteur

CB

Copyright foto’s

Hung Jou Chen

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Groep

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras gracilis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *