Corydoras hastatus – Dwerg Corydoras

De Corydoras hastatus of Dwerg Corydoras is de kleinst blijvende Corydoras soort. Ze hebben dan ook niet een heel groot aquarium nodig.

Beschrijving

Nederlandse naam: Dwerg corydoras
Familie: Callichthyidae

Groote: 2.5-3CM
Herkomst: Zuid-Amerika (Brazilië)/ Rio Guapore

Waterwaarden:
pH:  6.2 – 7.8
GH: 2 – 20
Temperatuur: 19-27°C

Gedrag:
Schoolvis die zich meestal op de bodem bevind maar ook regelmatig in de middenlaag te vinden is, ze zijn niet agressief en je kunt ze het beste houden met andere kleine vissen.

Aquarium:
Ze prefereren een zandbodem en zeker niet al te grote kiezels en hebben een graag een dicht beplant aquarium.

Kweek:
De kweek is vrij eenvoudig. Doe 1 mannetje en 2 vrouwtjes (of neem een groep van 5) apart in een kweekbak en voer ze daar gedurend één week zeer variërend (ook levend voer), laat daarna het water geleidelijk een paar graden zakken (19graden). De vissen zullen die nacht of de daarop volgende nacht gaan afzetten. Zodra de vrouwtjes de eieren hebben afgezet kunt u de vissen er weer uithalen, daar ze anders hun eieren weer opeten. De eitjes komen uit na 5 dagen. De jongen worden best opgevoed met kleine ongewervelden zoals artemia-napliën.

Voeding:
De Corydoras hastatus eet alles wat de de andere laten rondslingeren, af en toe bijvoederen met tabletten is wel verstandig.

Vervoer van Corydoras
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Bronnen

Aqua-base.nl – Planetcatfish.com

Auteur

Caymanneke – Amazoona.be

Copyright foto’s

Caymanneke – Amazoona.be

Chantal Wagner

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter