Corydoras paleatus

De Corydoras paleatus is een van de gemakkelijkst te houden Corydoras soorten. Ze zijn zeer robuust en zijn redelijk goed bestand tegen uiteenlopende waterwaardes. Het is wel een scholenvis dus houdt ze met minimaal 6 soortgenoten!

(1 klantbeoordeling)

Beschrijving

Corydoras paleatus

De Corydoras paleatus is een van de gemakkelijkst te houden Corydoras soorten. Ze zijn zeer robuust en zijn redelijk goed bestand tegen uiteenlopende waterwaardes. Net als de meeste andere Corydoras soorten stellen ze de aanwezigheid van soortgenoten erg op prijs. Je kunt ze dan ook het beste houden in groepen van minimaal 6 stuks of meer. Het zijn actieve visjes die de hele dag door grondelen op zoek naar voedsel. Ze voelen zich het beste op hun gemak in een beplant aquarium waar ze tussen de planten wat beschut kunnen rusten indien nodig.

De mannen blijven iets kleiner dan de vrouwen. De vrouwen zijn vooral rond de paring te herkennen aan de veel rondere buikpartij, de mannen tonen dan een stuk slanker.

Voeding

Net als de meeste Corydoras soorten is de paleatus een alleseter. Droogvoer wordt graag opgenomen maar ook tubifex en rode mug en andere diepvries soorten worden graag gegeten.

Het Aquarium

De Corydoras paleatus is goed gezelschap voor de meeste bewoners van een gezelschapsaquarium. Zorg dat de bodem bestaat uit zand. Met hun baarddraden grondelen ze in het zand op zoek naar voedsel.

Met de juiste voeding en goede watercondities is de kans groot dat ze af en toe overgaan tot het afzetten van eieren. De meesten worden echter opgegeten door de andere soorten, alhoewel ook de ouders de eieren niet met rust zullen laten. Als het aquarium dicht genoeg beplant is met fijnbladige planten zullen wellicht een aantal jongen kunnen overleven.

Kweek van de Corydoras paleatus

De kweek van de Corydoras paleatus is redelijk eenvoudig. Ze zijn al met een maand of negen a tien geslachtsrijp.

Van tevoren veel tubifex en rode mug voeren om de ouders voor te bereiden op de paring. Volg dit op door een grote waterwissel met kouder water. Dit is vaak voldoende om ze aan te sporen tot het afzetten van eieren. Let op dat overtollig voer wordt afgeheveld, diepvries voer belast het water in grote mate met afvalstoffen en gaat rotten wat de waterkwaliteit niet ten goede komt. De eieren worden aan planten, de ruiten of het filter gekleefd. Na 5 dagen komen de jongen uit. De jongen kunnen direct gevoerd worden met fijn infuus of verse artemia-naupliën.

De eerste kweekresultaten van de soort stammen uit de begintijd van de aquaristiek. Het was een van de eerste Corydoras soorten die in gevangenschap is gekweekt. De eerst bekende kweek vond plaats in Parijs in 1878 door Pière Carbonier.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigingsmechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoiCorydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Angelique

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, , , ,

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

1 beoordeling voor Corydoras paleatus

  1. Vos

    Beetje drukke zwemmen
    Wel erg mooi van kleur
    Gemakkelijk met anderen vissen

Een beoordeling toevoegen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *