Corydoras similis

Corydoras similis, een gestippeld goudkleurige kleine corydoras soort. Kunnen prima in een gezelschaps aquarium gehouden worden.

Herkomst:
Rio Madeira, Brazilië.

Uiterlijk:
Lengte 5 cm. Hij heeft een goudkleurig lichaam met een mooie patroontekening, het achterste stuk is iriserend blauw. Ze hebben ook baarddraden en een afgeplatte buik waarmee ze zich makkelijk over de bodem kunnen voortbewegen.

Inrichting:
Voor deze vissen is een aquarium nodig van 60 centimeter. De bak inrichten met dichte beplanting, kienhout of stenen zodat er schuilplaatsen ontstaan, gebruik een fijne zandbodem waar ze lekker in kunnen grondelen, zodat ze hun baarddraden niet beschadigen.
Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Water:
Temperatuur: 23-27 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 4-20
In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding:
Het is een alleseter met de voorkeur voor levend voer zoals muggelarven, cylops en watervlooien, ook diepvriesvoer, voedertabletten of droogvoer.

Karakter:
Deze scholenvis gaat goed samen met andere vissen en bodembewoners, je kunt ze samenhouden in een groepje vanaf 6 stuks en ze zijn prima geschikt voor in een gezelschapsbak. Niet samen houden met cichliden. Corydorassen zijn ook nuttige visjes, ze houden de bodem van het aquarium mooi schoon.

Kweek:
Gebruik hiervoor een kweekbak, de temperatuur mag 24 graden zijn. Ze zetten tussen de 40 en 80 eitjes af, de jongen komen na ongeveer 3 dagen uit. Je kunt ze opkweken met pas uitgekomen artemia-naupliën. Regelmatig water verversen.

Vervoer van Corydoras
Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Andy Gordon

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter