Corydoras sterbai

De Corydoras sterbai is een vreedzaam scholenvisje wat prima geschikt is voor het gezelschapsaquarium. Ze worden veel gehouden in combinatie met Discusvissen.

Corydoras sterbai

De Corydoras sterbai kan een lengte bereiken van zo’n 7,5 a 8 centimeter inclusief staart. Deze vis is antraciet grijs met over heel zijn lichaam rijen zilverachtige spikkels. De buik- en borstvinnen zijn fel oranje wat heel opvallend is, en ze hebben twee paar baarddraden. De vrouwtjes zijn wat steviger gebouwd, de mannetjes hebben een meer toegespitste rugvin.

Herkomst

Rio Ucayali, Yarina Cocha, Peru.

Inrichting van het aquarium

Voor de Corydoras sterbai is een aquarium nodig van 80 centimeter. De bak inrichten met losse beplanting , kienhout en een fijne zandbodem waarin ze lekker kunnen grondelen zonder dat ze hun baarddraden kunnen beschadigen. Ze hebben wel veel vrije zwemruimte nodig. Wat lichte stroming in het water stellen ze wel op prijs.

De Corydoras sterbai willen zich af en toe terug trekken, schuilplaatsen in de vorm van breedbladige planten, hout, stenen of holen worden dan ook regelmatig bezocht.

Zorg dat het wateroppervlak open blijft, ze gaan namelijk weleens aan het oppervlak ademhalen (darmademhaling, ze slikken de lucht in en persen die dan door de darmen).

Water

Temperatuur: 23-28 graden.
PH: 6,5-7,5
GH: 5-12

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Voeding

Corydoras sterbai zijn alleseters, klein levend voer zoals muggelarven, tubifex en cyclops, ook algen en groenvoer, voedertabletten, aanvullen met droogvoer. Alhoewel het goede opruimers zijn in het aquarium, moet je toch voor voldoende afwisseling zorgen met het voedsel.

Karakter

De Corydoras sterbai is een vreedzaam en gezellig scholenvisje die je samen kunt houden in een groepje vanaf 7 stuks, ze zijn ook prima geschikt voor in een gezelschapsbak. Niet samenhouden met cichliden. Ze zijn vaak over de bodem aan het snuffelen op zoek naar voedsel.

Kweek van de Corydoras sterbai

Voor het kweken van de Corydoras sterbai gebruik je een groepje met meer mannetjes dan vrouwtjes (4/3). Het over turf filteren bevordert de eiafzetting. Ze zetten zo´n 50 eitjes af tegen de ruiten, bladeren of stenen. De eitjes kunnen overgebracht worden naar een kweekbak. De jongen opkweken met artemia-naupliën, later met watervlooien of voedertabletten.

Vervoer van Corydoras

Veel Corydoras soorten hebben een giftig zelfverdedigings mechanisme om te voorkomen dat ze worden opgegeten door grotere vissen. In geval van gevaar kunnen ze de stekels in hun rugvin en borstvinnen uitspreiden en op slot zetten. Hierdoor blijven ze in de bek of keel van de aanvaller steken waardoor een andere vis het wel uit zijn hoofd laat om een Corydoras te willen doorslikken. Ook bij het uitvangen van een Corydoras met een netjes blijven ze geregeld met deze stekels in het netje hangen. Pas op bij het losmaken, als de stekel in je huid komt kan hij gedeeltelijk afbreken en in de huid achterblijven. Deze wondjes zijn pijnlijk en gaan vaak ontsteken.

Naast de puntige stekels kunnen een aantal Corydoras soorten een gifstof afgeven aan het water wanneer ze gestresst zijn of in gevaar verkeren. Bij vervoer in een te kleine hoeveelheid water of teveel Corydorassen in de kleine ruimte kan dit leiden tot snelle sterfte onder de vissen. Vervoer de Corydoras dus bij voorkeur alleen met andere Corydorassen en met niet teveel in één zak. Omdat er nog maar weinig onderzoek naar dit gif is gedaan is niet duidelijk of dit gif vanuit de kieuwen of vanuit de stekels wordt verspreid. Men denkt dat in ieder geval de Corydoras adolfoi, Corydoras arcuatus, Corydoras melini, Corydoras metae, Corydoras panda, Corydoras robineae, Corydoras rabauti, Corydoras atropersonatus, Corydoras sterbai en Corydoras trilineatus over dit gif beschikken maar het is raadzaam ook bij de andere soorten op te letten.

Video

Auteur

Coby

Copyright foto’s

Coby
J. de Lange

Onze lezers score
[Totaal: 2 Gemiddeld: 5]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras sterbai” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *