Corydoras venezuelanus

Corydoras venezuelanus lijkt veel op de Corydoras aeneus. Ze zijn daarnaast ook zeer vergelijkbaar qua houden en kweken. Bij beide soorten is dit eenvoudig.

Artikelnummer: Corydoras venezuelanus Categorieën: , ,

Corydoras venezuelanus

De Corydoras venezuelanus komt oorspronkelijk voor in de stromen en rivieren van de beneden loop van zowel de Rio Tuy en de Lake Valencia in de staten Miranda, Aragua en Carabobo in Noordelijk Venezuela. De soort kan ook gevonden worden in de vlakbij gelegen afvloeiingen van de Orinoco zoals de Rio Chirgua en andere rivieren en stromen. Het is een soort die de voorkeur geeft aan wat koeler water en daarom nooit op de vlakten van de Ilanos wordt gevonden. Het is in zijn vindgebied de enige Corydoras soort die er leeft.

Verwarring met Corydoras aneus

Deze soort kan verward worden met de Corydoras aneus. De Corydoras venezulanus wordt dan ook vaak beschouwd als een vroege synoniem van deze soort, men is echter van mening dat Corydoras  aeneus moet worden beperkt tot de holotypevorm die op het eiland Trinidad is gevonden. Dit verklaard ook waarom de soort onder zoveel verschillende namen aangeboden wordt. Je hebt de volgende synoniemen, Corydoras Venezuela Orange, Corydoras aeneus var. Venezuela, Corydoras venezuelanus orange. En dan hebben we nog de Corydoras venzuela Black om de verwarring compleet te maken, terwijl deze variant helemaal niet tot deze soort behoort maar van de Corydoras Schultzei afstamt.

Wat de soort wel gemeen heeft met de Corydoras aeneus is het gemak waar men hem mee kan houden, mits de temperatuur niet boven de  27 C komt maakt de rest niet zo heel veel uit. De voorkeur voor koelere temperaturen maakt deze soort dan ook geschikt is voor de onverwarmde aquaria met levendbarenden.  Sterker nog op een temperatuur van 22 C kweken ze zelfs.

Dieet

Ook qua eten is het een makkelijke kostganger die vrijwel alle soorten droogvoer eet, daar moet ik wel de volgende kanttekening bij plaatsen dat zinkend granulaat of tabletten de voorkeur genieten omdat daarbij het risico het kleinst is dat het eten op is voor het de bodem bereikt. Ook levend en diepvriesvoer wordt goed gegeten alleen moet men voorzichtig zijn met rode muggenlarven omdat deze een zeer taaie huid hebben waar de dieren nog weleens problemen mee kunnen hebben om deze te verteren.

De dieren worden ongeveer 5 centimeter groot waarbij de mannetjes iets kleiner blijven en slanker zijn dan de grotere en vollere vrouwen. De basiskleur van het visje is oranje bruin met een blauwgrijze vlek op de flankrond de borst en rugvin.

Kweek van de Corydoras venezuelanus

De kweek volgt de gebruikelijke wijze van het geslacht Corydoras, waarbij de dieren die voor de kweek gebruikt worden het beste paarsgewijs of in een verhouding van twee mannen per vrouw worden gehouden. Ook in het gezelschapsaquarium kan er onder de juiste omstandigheden tot afzetten worden overgegaan en in dicht beplante aquaria is zelfs het overleven van jongen mogelijk.

Conclusie

Persoonlijk vindt ik dit een van de mooiere soorten Corydoras door de in tegenstelling van de meeste soorten opvallende kleuring van de soort.

Auteur

Miquel Fens

Copyright foto’s

Hung-Jou Chen

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Herkomst

Landen

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Corydoras venezuelanus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *