Crenicichla compressiceps – Dwerg Snoekcichlide

De Crenicichla compressiceps is ondanks zijn geringe grootte in staat veel grotere cichliden aan te vallen en hierdoor moeilijk te houden.

Beschrijving

Crenicichla compressiceps – Dwerg Snoekcichlide

Crenicichla compressiceps is in 1986 beschreven door Ploeg. In het Nederlands worden ze ook wel Dwerg Snoekcichlide genoemd. Andere namen die wel gebruikt worden zijn Compressus (Dwerg) Snoekcichlide, Geelvin (Dwerg) Snoekcichlide, Gestreepte (Dwerg) Snoekcichlide en Dwergkambaars.

Herkomst

Zuid Amerika: benedenloop van de Rio Tocantins, provincie Pará, Brazilië.

Het Aquarium

Het is aan te raden een mannetje met 1-2 vrouwtjes samen te houden: hiervoor is een aquarium van 100-120 centimeter in de regel voldoende. Een bewezen (kweek-)koppeltje Dwerg Snoekcichlides kan echter in een kleiner aquarium worden gehouden: 80 centimeter lengte zal in veel gevallen voldoende zijn.

Mannetjes onderling zijn vaak bijzonder onverdraagzaam. Als je meerdere Crenicichla compressiceps mannen wil houden is een groter aquarium wel nodig. Een lengte van zo’n 120 centimeter is dan wel de ondergrens.

Het aquarium dient redelijk dicht beplant te zijn, met een gedimde belichting, zodat de vissen zich veilig voelen en zich schuil kunnen houden, zeker als ze samen leven met grotere of zeer actieve vissen. Ook stukken (kien)hout zijn uitermate geschikt als schuilplaats en zelfs als nest-locatie.

Alhoewel de Dwerg Snoekcichlide is sterke soort is die zich goed kan aanpassen, krijgt zacht, licht zurig water de voorkeur (iets dat bewerkstelligd kan worden door te filteren over turf, of door zwart water extract aan het water toe te voegen). Daarnaast dient het water goed belucht te zijn en houdt deze soort van een beetje stroming in het water. Een stromingspomp en een luchtpompje of diffusor zijn om die reden aan te raden.

De mannen kunnen een lengte bereiken van zo’n 7 a 8 centimeter. De vrouwen blijven met hun 5 a 6 centimeter wat kleiner.

Karakter

Alhoewel de Dwerg Snoekcichlide één van de kleinste Crenicichla-soorten is, doet hij qua temperament absoluut niet onder voor zijn (vaak veel) grotere verwanten. Het gaat hier om een actieve en zeer levendige, soms zelfs agressieve vis die enkel samen moet worden gehouden met wat grotere vissen (alles dat in de bek past is een potentiële aanvulling op hun dagelijkse dieet).

De ideale samenstelling van een groepje is 1 mannetje en 2-3 vrouwtjes, aangezien mannetjes zeer territoriaal van aard zijn, met name tijdens de paaitijd.

Water

Temperatuur: 24-30 graden.
PH: 5.5-7,5
GH: 0-4

In de natuur hebben vissen te maken met schommelende temperaturen. Gedurende lange tijd vissen op de minimum of maximum temperatuur houden is niet altijd gewenst en kan de gemiddelde levensduur van de dieren bekorten.

Crenicichla compressiceps - Dwerg Snoekcichlide
Crenicichla compressiceps – Dwerg Snoekcichlide

Dieet

De Dwerg Snoekcichlide is vraatzuchtige eter met een sterke voorkeur voor vleesvoer. Met name klein levend voer zoals artemia, bloedwormen en zelfs kleine visjes* worden zeer op prijs gesteld. Ook diepvriesvoer zoals bloedwormen, muggenlarven, krill, artemia en droogvoer als kleine pellets en granulaat worden in de regel probleemloos aangenomen, alhoewel het aanvankelijk wat moeilijk kan zijn om de dieren niet-levend voer te laten eten. Dit kan verholpen worden door ze samen te houden met andere robuste gezelschapsvissen als wat grotere Tetra-soorten, Schijfzalmen of Barbelen: vissen die hun voedsel in alle lagen van het aquarium eten.

Snoekcichliden leren snel en nemen in de regel hun gedrag snel over, en zullen na verloop van tijd makkelijker niet-levend voer accepteren.

Er dient rekening te worden gehouden met het feit dat kleinere Crenicichla-soorten geen echte oppervlakte-eters zijn. Vaak durven de dieren namelijk niet, of slechts na veel aarzeling naar de oppervlakte te komen tijdens voedertijd. Hierdoor kunnen ze tijdens voedertijd enigszins in de verdrukking geraken als ze worden samengehouden met meer assertieve vissen die hun voedsel in alle lagen van het aquarium eten. Om die reden is het aan te raden regelmatig zinkend voedsel zoals granulaat-voer aan te bieden. En ook het aanbieden van voedsel op verschillende plaatsen in het aquarium kan hierbij helpen.

* Indien levende vis gevoerd wordt, dient men een aantal zaken in acht te nemen: ten eerste kunnen alle vissen ziekten en/of parasieten in het aquarium introduceren, zowel goudvissen, windes en andere veelgebruikte koudwatervissen alsook tropische vissen. Het is daarom ook aan te raden voedervissen eerst een week of 2 in een quarantaine-aquarium te houden, om zo de zieke en verzwakte exemplaren eruit te ‘vissen’. Daarnaast dient men er ernstig rekening te houden dat goudvissen en naaste verwanten niet bepaald voedzaam zijn. Een dieet dat veelal bestaat uit levende vis is dan ook niet aan te raden. Te meer omdat goudvissen en andere Cyprinidae (karper-achtigen) hormonen – zgn. “Thiaminase / Vitamine B1 inhibitors” – bevatten die de aanmaak van bepaalde groei-stimulerende stoffen bij roofvissen lamlegt. Een zeer eenzijdig goudvis dieet kan dan ook leiden tot groei- en ontwikkelingsstoornissen!

Kweek

De kweek is heel moeilijk, er is helaas nog weinig over bekend.

Video

Auteurs

Jonas Hansel – Piranha-info.com
Coby

Copyright foto’s

F. Ingemann Hansen – Akvariefotografen.com
Jonas Hansel – Piranha-info.com

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Min. lengte aquarium in cm

Zone

Herkomst

Landen

Ecosysteem

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Crenicichla compressiceps – Dwerg Snoekcichlide” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *