Cribroheros diquis

Astatheros diquis onderscheidt zich door een opvallend lichte (strogele) lichaamskleur, spitse stevige snuit en onregelmatig bandenpatroon.

Beschrijving

Cribroheros diquis

De naam “Diquis” verwijst naar de pre-Columbiaanse cultuur van Costa Rica die vooral bekend is geworden om zijn mysterieuze ronde sculpturen die overal in Costa Rica gevonden worden en waarvan de betekenis tot op de dag van vandaag onopgehelderd is gebleven.

Synoniemen: Astatheros diquis, Amphilophus diquis, Cichlasoma diquis.

Beschrijving

Deze vis onderscheidt zich door een opvallend lichte (strogele) lichaamskleur, spitse stevige snuit en onregelmatig bandenpatroon. Deze banden zijn op de bovenste helft van het lichaam meestal het duidelijkst aanwezig. Rugvin rood omzoomd. Lijkt veel op de Cribroheros alfari maar verschilt van deze door zijn lichtere kleur, geen of minder iriserende vlekken op de kop, maar bovenal door een donkere vlek direct onder de borstvinnen. De vis wordt niet zo groot, ongeveer 14 centimeter

Herkomst

Costa Rica, Nicaragua.

Verspreiding

In het gebied van herkomst een relatief algemene soort. Het is de tegenhanger van Cribroheros alfari die in Costa Rica voorkomt in rivieren die afwateren in de Atlantic. Cribroheros diquis bezet deze niche aan de andere kant van deze bergrug en komt dus alleen voor in rivieren die uitmonden in de Pacific. Waarschijnlijk hebben alfari en diquis dus een gemeenschappelijke voorouder die ooit door diezelfde bergrug van elkaar gescheiden zijn geraakt. De vis bewoont er middelmatige en langzaam stromende wateren met een altitude tussen de 10 en 700 meter. zand of modderbodem.

Gedrag

Benthopelagische zandzifter. Zie overige Astatheros.

Voedsel

Zandzifter die het vooral op allerlei intervrebaten zoals wormpjes, kreeftjes, slakjes, insecten en hun larven heeft voorzien die in de bodem leven. Tijdens voedselarme periodes wellicht ook algen en organisch materiaal in de vorm van plantaardig en dierlijke detritus die hij uit de bodem zeeft.

Kweek

Geen kweekverslag bekent maar vermoedelijk als andere Cribroheros.

Aquarium

Deze vis heeft onder aquariumhouders tot dusver weinig populariteit genoten, want ondanks het feit dat het dier al in 1987 is ingevoerd, is er over de verzorging van Cribroheros diquis nog weinig bekend. Een uitdaging voor liefhebbers met explorer-genen dus. Waarschijnlijk heeft groepsgewijze verzorging in ruime aquaria de voorkeur. Bijvoorbeeld 3 koppels op een aquaruim van 180 centimeter lengte.

Auteur

Rene Beerlink – NVCweb

Copyright foto’s

Referentie

Bussing W. 1974. “Two new species of cichlid fishes, Cichlasoma sajica and C. diquis, from southeastern Costa Rica”. Revista de biologica Tropical. V.22. pp. 29-49.

Literatuur

Riehl R, Baensch H. “Mergus Aquarien Atlas” blz. 724-725.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

, ,

Min. lengte aquarium in cm

Herkomst

Landen

,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cribroheros diquis” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *