Cromileptes altivelis – Panterbaars

Cromileptes altivelis of Panterbaars heeft een fantastisch uiterlijk, een lichte grondkleur met allemaal zwarte stippen. Ze worden helaas wel 70 cm lang!

Beschrijving

Cromileptes altivelis – Panterbaars

Met ONG zijn we er al diverse malen geweest, maar Jan en ik zijn ook nog een keertje apart gegaan om de vissen nog beter te kunnen bestuderen en om foto-materiaal voor ons blad te vergaren.
Als je binnenkomt, zie een prachtig groot zeewateraquarium. Hierin zwemt o.a. de Cromileptes altives die zich enorm ging uitsloven voor me. Nou dan ontkomt ie er niet meer aan. Eerst wat foto’s en dan de informatie erbij zoeken, zodat ik een artikeltje aan deze vis kan wijden.

Allereerst wil ik dan natuurlijk weten waar en hoe de Cromileptes altives, ook bekend onder de namen Epinephelus altivelis of Serranus altivelis in de natuur leeft.

Ik wist al dat het een straalvinnige vissensoort uit de familie van zaag of zeebaarzen (Serranidae) is en ik dacht dat we hem in Maleisië zijn tegengekomen bij de vis exporteur. Dus ging ik eerst eens die kant op kijken en inderdaad leeft deze vis in de Indische oceaan maar ook in de Stille oceaan. Ze komen, buiten de zeewateren rondom Maleisië, ook o.a. voor bij Cambodja, China, India, Indonesië, Japan, Singapore, Taiwan, Thailand, Papoea-Nieuw Guinea, Filippijnen, Vietnam en Australië.

Beschrijving

De Panterbaars is een middelgrote vis die wel 70 cm groot kan worden. Zijn specifieke lichaamsvorm zorgt ervoor dat hij niet snel te verwarren is met andere grote vissen. Het lichaam is enigszins plat en is relatief hoog. Dit gedrongen en vreemde visuele effect wordt geaccentueerd door het specifieke profiel met de langwerpige snuit. Dit alles geeft hem een wat gebochelde uitstraling.

De jongen hebben een witte achtergrond met ronde zwarte vlekken en zwemmen voortdurend met hun hoofd naar beneden. De volwassenen hebben donkere beige of grijze vlekken en kleine zwarte stip-
pen over het hele lichaam.

Geslachtsverandering

Zoals wel meer gebeurt bij zeevissen, worden de Panterbaarzen als vrouw geboren. Het vrouwtje die het meest dominant is, zal transformeren naar een mannetje.

Karakter

Het is in principe een vreedzame vis maar in een kleiner oppervlak als een aquarium is het verstandig om niet twee mannetjes bij elkaar te plaatsen, beter is een mannetje met een aantal vrouwtjes, als een harem, te houden. Ook kan deze roofzuchtige baars agressief worden als hij gehouden wordt in een te klein aquarium. De volwassen Cromileptes altivelis is alleen geschikt voor de extreem grote aquariums.

Het Aquarium

De Panterbaars is rif safe, zoals men dat noemt. Hij zal de koralen met rust laten. In het wild gebruiken de Cromileptes altivelis het rif als bescherming tegen (nog grotere) rovers en eveneens als jaaggebied op de kleinere vissen.

Dieet

Hij zal alles eten wat in zijn bek past en wat hij kan doorslikken. In het wild leeft hij voornamelijk van garnalen, schaaldieren en andere vissen. Aangeraden wordt dan ook hem niet bij kleine vissen en schaaldieren te plaatsen daar deze in het aquarium als voedsel worden gezien.

Beter is hem alleen te houden met grote robuuste vissen van minimaal dezelfde afmetingen. Het water in het aquarium dient een temperatuur te hebben tussen de 24 en 28 °c en een soortelijk gewicht tussen de 1.022 en 1.024.

Kwetsbaar in het wild

De Panterbaars staat op de Rode Lijst van de IUCN als Kwetsbaar. De reden is dat hij sowieso al zeldzaam is, maar ook nog eens veelvuldig wordt gevangen voor zowel de aquariumhandel als voor consumptie, daar In sommige landen de Cromileptes altivelis helaas graag wordt gegeten. Bovendien heeft deze vis ook veel te verduren door afbraak van zijn habitat.

Tegenwoordig zijn er kwekerijen voor deze vis, niet om ze terug te zetten maar om deze te verhandelen voor de aquaria. Dus dit leidt niet tot een toename van de natuurlijke populatie maar vermindert wel het aantal gevangen vissen voor deze hobby.

Conclusie

Het is een schitterende vis en wanneer deze vis in de juiste omstandigheden wordt gehouden
kan hij een behoorlijke leeftijd krijgen.

Video

Auteur

Margie van der Heijden – OnsNatuurgenot.nl

Copyright foto’s

Margie van der Heijden – OnsNatuurgenot.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Synoniemen

,

Nederlandse Namen

Karakter

Sociaal Gedrag

Dieet

Ecosysteem

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cromileptes altivelis – Panterbaars” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *