Cryptocoryne tropica

De Cryptocoryne tropica wordt in het aquarium bruin kleurig. Bij voldoende licht blijft hij laag.

Beschrijving

Cryptocoryne tropica

De fotoj van de Cryptocoryne tropica bestaat uit twee delen. De linker kleine foto is de plant in bovenwater vorm (emers). De grotere foto is de plant in onderwater vorm (submers), zo kan de plant in het aquarium gaan worden.

Weinig eisende bruinkleurige Cryptocoryne. Onder een goede verlichting blijft deze soort laag, waardoor deze variant goed geschikt is voor de voorgrond in het aquarium.

Familie: Araceae
Herkomst: Azie
Hoogte: 6-10 cm
Licht: Normaal/Veel
Temperatuur: 20-30ºC
Water hardheid: Zacht/Medium
pH: 5,5-8

Vermeerderen

Cryptocoryne tropica vermeerderd zich door het vormen van uitlopers. Zorg dus voor een niet al te stevige bodemstructuur zodat de uitlopers niet al te veel hinder ondervinden. De uitlopers vormen vanaf de moederplant een lange sliert aan nieuwe plantjes. Trek je 1 plantje uit de bodem dan komen de andere plantjes vanzelf mee. Cryptocoryne’s houden er niet van om verplaatst te worden. Knip dan ook de uitloper door met een schaartje om alleen de ongewenste of verkeerd geplaatste plantjes te verwijderen.

Snoeien

Cryptocoryne kun je snoeien door de lange bladeren zo dicht mogelijk bij de rozet af te knippen. Hierdoor ontstaan vanzelf weer nieuwe bladeren. Niet alle bladeren tegelijk verwijderen maar begin met de grootste en laat de kleinste bladeren staan. Als er voldoende kleine bladeren bij zijn gekomen kun je de grootste weer wegknippen.

Eén of twee keer per jaar kun je ook de hele plant eruit halen en de scheuten herplanten.

Gele bladeren

Cryptocoryne hebben ijzer nodig. Veel aquaria hebben een tekort aan ijzer wat de planten kunnen opnemen. Aan een Cryptocoryne is het goed te zien als ze een ijzer tekort hebben, de bladeren worden dan geel. Voeg in dat geval vloeibare ijzermest (Fe) toe om de plant weer gezond te krijgen.

Verslijmen

Cryptocoryne’s kunnen slecht tegen plotselinge veranderingen in omstandigheden. Schommelingen in temperatuur, ineens veel meer/minder licht, verplaatsen van de plant etc kan er toe leiden dan de bladeren gaan verslijmen. Als je zorgt voor stabiele waterwaarden en omstandigheden en de plant verder met rust laat komt het vaak vanzelf weer goed.

Auteur

Aquaplantsonline.nl – John de Lange

Copyright foto’s

Aquaplantsonline.nl

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Hoogte minimaal

Hoogte maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cryptocoryne tropica” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *