Cryptoheros spilurus

De Cryptoheros spilurus of beter bekend bij zijn oude naam de Cichlasoma cutteri, kent verschillende kleurvarianten door zijn grote geologische verspreiding

Beschrijving

Cryptoheros spilurus Beschrijving

De Cryptoheros spilurus kan een lengte bereiken van zo’n 12 centimeter. Er zijn verschillende kleurvarianten van deze vis, hun grondkleur is grijs, ze hebben blauw omrande ogen en een zwarte vlek op de staart. Er zijn varianten met rode en gele kleuren in Noord Guatemala, Zuid Belize, Honduras en Zuid Mexico.

Synoniemen: Cichlasoma cutteri, Heros spilurus, Archocentrus spilurum, Archocentrus spilurus, Cichlasoma spilurum, Cichlasoma spinosissimum immaculata, Cichlasoma immaculatum.

Herkomst

De Cryptoheros spilurus kan aan de kant van de Atlantische Oceaan worden gevonden vanaf Belize, door Guatemala en Honduras tot aan Nicaragua. Ze bewonen daar meertjes en riviertjes. Ze zwemmen daar voornamelijk de ondieptes van deze wateren boven zand, modder en rotsachtige bodems. Ze geven de voorkeur aan de langzaam stromende delen onder in de valleien waar de riviertjes rustiger stromen.

Inrichting

Voor de Cryptoheros spilurus is een aquarium nodig van minimaal 1.20 meter. De bak inrichten met harde planten en drijfplanten, stenen en kienhout zodat er holen en schuilplaatsen ontstaan, de bodem moet bestaan uit zand. De planten worden over het algemeen wel met rust gelaten, alleen tijdens de paartijd woelen ze nogal eens in de bodem.

Water

Temperatuur: 22-32 graden.
PH: 7-7,5
GH: 8-12

In het wild kennen ze relatief grote verschillen in temperatuur van 22 tot soms wel 32 graden. In het aquarium kun je ze het beste rond de 26 graden houden.

Voeding

Het zijn alleseters (omnivoren), als voedsel kan zowel levend voer als diepvriesvoer gegeven worden, zoals muggelarven, mysis en artemia, zorg voor voldoende afwisseling. Jongere vissen hebben ook plantaardig voedsel nodig.

Karakter

Het is een relatief vreedzame vis die als koppel gehouden moet worden. Ze kunnen met andere Midden-Amerikaanse cichliden samengehouden worden.

Kweek van de Cryptoheros spilurus

De kweek van de Cryptoheros spilurus is vrij eenvoudig, er worden tot zo´n 200 eitjes op een steen of een blad van een plant afgezet en bevrucht. Na 3 dagen komen de eitjes uit, en na ongeveer een weekje zwemmen de jongen vrij rond. Beide ouders hebben broedzorg, het vrouwtje brengt de jongen onder in een broedkuil en bewaakt het nest (holenbroeders), terwijl het mannetje het territorium verdedigd en later de broedzorg overneemt.

De jongen kunnen opgekweekt worden met artemia-naupliën of fijngewreven plantaardig droogvoer.

Video

Auteur

Coby – J. de Lange

Copyright foto’s

Klaus Steinhaus

Bronnen: Fishbase.org

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cryptoheros spilurus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *