Ctenochaetus flavicauda

Ctenochaetus flavicauda is de kleinste in zijn geslacht. Ze worden niet heel vaak in de aquarium handel aangeboden. Het is een wat moeilijk te houden soort.

Categorieën: ,

Ctenochaetus flavicauda

Ctenochaetus flavicauda is de kleinste van het Ctenochaetus. Ze groeien uit tot een maximale lengte van zo’n 16 centimeter.

Deze soort heeft een jeugdkleed. De jonge dieren zien helder geel en hebben blauwe ogen. Zodra ze volwassen worden krijgen ze een rood/bruine kleur met oranje horizontale stippen op de kop die overgaan in strepen op de flank. Het oog krijgt een gele omlijsting en ook de borstvin heeft wat geel. De staart wordt wit. De bek stulpt een klein beetje uit waardoor ze makkelijk de algen tussen de koralen vandaan kunnen trekken. Hiervoor gebruiken ze de kamvormige tanden die in de bek zichtbaar zijn.

Herkomst

Deze soort bewoont de koraalriffen in de Stille Oceaan op dieptes van 1 tot 30 meter.

Dieet

In het wild bestaat het dieet van Ctenochaetus flavicauda voornamelijk uit algen. In het aquarium zullen ze ook wel diepvriesvoer eten. Het is belangrijk dat ze ook voldoende groenvoer krijgen om ze gezond te houden. Daarnaast zullen ze de algen in het aquarium tussen de koralen weg pikken. Ze laten de koralen geheel met rust en zijn dus reefsafe.

Het Ctenochaetus flavicauda aquarium

Het aquarium voor Ctenochaetus flavicauda zou minimaal zo’n 400 liter groot moeten zijn. Plaats ze in een aquarium wat al is gerijpt en waar wat algen groeien waar ze zich mee kunnen voeden. Ze vertonen wat agressie richting andere doktersvissen maar laten andere soorten doorgaans geheel met rust. Ook garnalen zijn veilig voor deze doktersvis.

De temperatuur van het aquarium mag liggen tussen de 22 en 26 graden. Omdat deze soort wat moeilijker gezond is te houden raden we deze niet aan voor beginners.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

zsispeo – CC BY-NC-SA 2.0

Bron

Fishbase.org
LiveAquaria.com

Onze lezers score
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Karakter

Dieet

Reefsafe

Verzorging

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

Zoutgehalte minimaal

Zoutgehalte maximaal

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Ctenochaetus flavicauda” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *