Cyprichromis leptosoma

Cyprichromis Leptosoma, ook wel haring cichlide genoemd, komt in grote scholen voor in het open water van het Tanganyika meer.

Cyprichromis leptosoma Beschrijving

De Cyprichromis leptosoma is een vreedzame scholenvis, ze kunnen goed met andere cichliden uit het meer gecombineerd worden. Deze dieren zwemmen in het bovenste gedeelte van het aquarium. Ze moeten in een flinke school (meer dan 12 exemplaren) gehouden worden en het aquarium moet goed afgedekt zijn aangezien het goede springers zijn. Een verdere voorwaarde is voldoende vrije zwemruimte. De scholen die ze vormen lijken op die van haringen, vandaar worden ze ook haring cichliden genoemd.

De Cyprichromis leptosoma is er in vele varianten, waaronder;

  • Malasa
  • Utinta
  • Kitumba
  • Tri-color
  • Bulu-point
  • Mpimbwe

Cyprichromis leptosoma moet niet worden verward met Cyprichromis sp. “leptosoma jumbo” , een nog niet beschreven soort die beduidend groter wordt.

Synoniemen: Paratilapia leptosoma, Limnochromis leptosoma.

Voeding

In het wild voedt de Cyprichromis leptosoma zich met klein levend voer wat in de water kolom zweeft en insectenlarven. In het aquarium kun je ze voeren met klein levend of diepvries voer afgewisseld met vlokvoer of granulaat. Zorg er wel voor dat het voer niet te snel zinkt omdat ze alleen zwevend, zinkend of drijvend voer eten.

Het Aquarium

Voor deze haring cichlide is alleen zwemruimte belangrijk. De mannen maken in het open water een drie dimensionaal territorium. Ze jagen andere mannen weg die hun territorium binnen zwemmen. Omdat het dieren zijn die je in een groep houdt is een ruim aquarium van minimaal 180 centimeter lengte aan te raden. Bij deze minimale afmeting zou ik niet meer dan 4 mannen en 8 vrouwen houden.

Zoals gebruikelijk voor Tanganyika cichliden mag de temperatuur van het water liggen tussen de 24 en 26 graden. De pH is in het meer vrij hoog met een pH van 8.5 tot 9 en een GH van 7 tot 11.

Kweek van de Cyprichromis leptosoma

De kweek van de Cyprichromis leptosoma is niet al te moeilijk. Ze De eieren worden dicht onder het wateroppervlak vrij afgezet en door het vrouwtje in de bek opgevangen en daar bevrucht. Na 3 weken verlaten de jongen de bek van de moeder en zijn verder op zich zelf aangewezen. De jongen blijven in de bovenste waterlagen en worden door de ouders met rust gelaten.

Je kunt de jongen voeren met artemia en ander klein levend voer. Ook fijn gewreven vlokvoer wordt gegeten.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

J. de Lange
Matthijs Meindertsma
Sue – Suephotos.com (niet meer beschikbaar)

Beoordeling
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Landen

, , ,

Ecosysteem

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperature minimum

Temperature maximum

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cyprichromis leptosoma” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *