Cyprichromis microlepidotus

Van de gehele Cyprichromis familie heeft de Cyprichromis microlepidotus de meeste verschillende lokale varianten. Zelfs binnen de groepen van een lokale variant kunnen de mannen nog weer een verschil in kleurtekening laten zien.

Beschrijving

Cyprichromis microlepidotus

De Cyprichromis microlepidotus is in 1956 voor het eerst beschreven door Poll. De naam Cyprichromis is afkomstig uit het Grieks en op te delen in twee stukken. Het woord Cyprinus betekend Karper en Chromis verwijst naar het oude woord voor Cichlide. Samen wordt dat Karpercichlide. Microlepidotus betekend “met kleine schubben”.

Synoniem: Limnochromis microlepidotus

Beschrijving

De mannen van de Cyprichromis microlepidotus kunnen zo’n 12 tot 15 centimeter lang worden. De vrouwen blijven iets kleiner. Van de gehele Cyprichromis familie heeft deze soort de meeste verschillende lokale varianten. Zelfs binnen de groepen van een lokale variant kunnen de mannen nog weer een verschil in kleurtekening laten zien, wat bij andere soorten over het algemeen niet het geval is. Als je deze soort koopt zorg er dan voor dat je ze niet mixt met andere varianten om de kleuren zuiver te houden voor die variant!

De mannen hebben een heel subtiele rode kleur op het lichaam en blauwe vinnen. De kleur van de man is soms echt afhankelijk van de lichtinval. De staartvin laat soms een gele vlek zien. De vrouwen zijn egaal grijs/bruin van kleur.

Het karakter van de Cyprichromis microlepidotus laat zich omschrijven als kalm en verdraagzaam. Het is echter wel een hele tere vis die snel last heeft van stress. Ze hebben dan ook meer ruimte nodig dan de andere familie leden. Door het tere karakter van deze soort is hij niet aan te raden voor beginners. Zelfs voor de gevorderde Tanganyika liefhebber vormt dit tere visje nog een uitdaging.

De mannen vormen een eigen territorium in de waterkolom. Ze zullen geregeld tegenover elkaar staan met uitgespreide vinnen om de andere mannen uit hun territorium te houden. Dit geeft een waar spektakel!

Biotoop

De Cyprichromis microlepidotus komt voor in het Noordelijk deel van het Tanganyika meer. Ze leven daar in grote scholen in de waterkolom in de nabijheid van grote rotsen boven een zanderig substraat. Ze zwemmen doorgaans op een diepte van zo’n 10 tot 40 meter.

Dieet

In het wild is de Cyprichromis microlepidotus een echte plankton eter. Ze halen het meeste voedsel uit de waterkolom.

In het aquarium is de Cyprichromis microlepidotus niet erg kieskeurig zolang het voedsel maar klein genoeg is. Je kunt ze voeren met bijvoorbeeld artemia en cyclops en dat afwisselen met bijvoorbeeld kleine vlokken.  Ook witte en zwarte muggenlarven of watervlooien worden wel gegeten.

Het Aquarium

Het aquarium voor de Cyprichromis microlepidotus mag best aan de ruime kant zijn. Een minimale afmeting van 150 x 50 x 50 centimeter is toch wel aan te raden voor een schooltje van minimaal 10 exemplaren. De mannen vormen in de waterkolom een 3 dimensionaal territorium met een doorsnee van zo’n 50 x 50 x 50 centimeter. Bij een school van 10 exemplaren en een minimale lengte van 150 centimeter heb je dus maximaal ruimte voor 2 of 3 mannen.

Om deze soort zich echt goed te laten voelen is een grotere school aan te raden en daarmee ook een groter aquarium. In een grotere school wordt ook duidelijk waarom de Cyprichromis en Paracyprichromis soorten ook wel Haringcichliden worden genoemd. Ze scholen dan heel mooi samen net zoals echte haringen dat doen.

Je kunt het aquarium op de bodem inrichten met zand. Hierboven plaats je rotsen die het liefst verticaal omhoog steken tot maximaal de helft van het aquarium. Laat de bovenste helft van de waterkolom leeg zodat ze deze ruimte kunnen gebruiken als zwemruimte.

Kweek

De kweek van de Cyprichromis microlepidotus is wat lastiger dan bij de andere Cyprichromis soorten. Ze willen pas vrij laat paren, ze moeten hiervoor echt volgroeid zijn. Zorg ervoor dat je in een kweekgroep per man een aantal vrouwen hebt. Om echt jongen over te houden kun je het beste werken met een speciaal aquarium waar geen andere soorten bij zwemmen.

De mannen vormen in de waterkolom een driedimensionaal territorium. Andere soorten en vrouwtjes mogen het territorium doorkruisen maar andere mannen worden weggejaagd. Voor het paren wordt een vrouwtje naar het midden van dit territorium gelokt. De vrouw legt midden in het water de eieren die ze daarna opneemt in haar muil. De man heeft op zijn buikvinnen ei-achtige uitstulpingen waar de vrouw naar hapt, hiermee krijgt ze sperma binnen waarmee de eieren in haar muil worden bevrucht. Na het afzetten neemt de vrouw haar plaats in de groep weer in en zwemt met de rest van de school mee.

Je kunt de broedende vrouw herkennen aan de grotere keelzak en de voor muilbroedende cichliden typische kauwende bewegingen waarmee ze de eieren rondbewegen.

Opgroeien van de jongen

De vrouw broedt de eieren in haar muil uit. Doorgaans komen de eieren na een paar dagen uit maar de jongen blijven in totaal zo’n 3 tot 4 weken in haar muil en teren op hun eidooierzak. Een nest bestaat uit zo’n 5 tot 15 (maximaal 20) jongen. Tijdens het broeden eet de vrouw niet of nauwelijks, ze kan tijdens deze periode behoorlijk vermageren.

De eenmaal uitgespuugde jongen worden door de vrouw niet meer opgenomen, ze zijn dan inmiddels bijna een centimeter lang. De uitgespuugde jongen blijven bij elkaar aan de oppervlakte totdat ze groot genoeg zijn om zich bij de volwassen dieren te gaan zwemmen.

Je kunt de pas uitgespuugde Cyprichromis microlepidotus voeren met vers uitgekomen artemia naupliën of fijngewreven vlokvoer.

Als je geen speciaal aquarium hebt kun je de vrouw ook na een week of twee a drie apart zetten zodat ze de jongen in een apart (kleiner) aquarium kan uitspugen. Door de stress van het vangen kan het zijn dat ze de jongen dan te vroeg uitspuugt. Ze verliest dan ook haar plaats in de pikorde van de school. Het is beter om haar in de school te laten indien mogelijk.

Conclusie

Met een zeer ruim aquarium en een voldoende grote school kan de Cyprichromis microlepidotus een echte spectaculaire show weggeven. Het is echter wel een gevoelig visje die alleen wordt aangeraden voor de gevorderde aquariaan.

Bronnen:
– Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden – Ad Konings, pag. 75-76
– NVCweb.nl
– Tanganyika.nl
 Seriouslyfish.com

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Sue – Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cyprichromis microlepidotus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *