Cyprichromis zonatus

De Cyprichromis zonatus is een haringcichlide die eenvoudig is te herkennen aan de 3 of 4 verticale strepen op zijn flank. De mannen zijn gelig gekleurd met blauw in de vinnen.

Beschrijving

Cyprichromis zonatus

De Cyprichromis zonatus is in 2002 officieel beschreven door Takahashi, Hori en Nakaya.

De naam Cyprichromis is afgeleid uit het Grieks. Cyprinus betekend “karper” en Chromis is een oude naam voor “Cichlide” welke in onbruik is geraakt. De naam zonatus is afgeleid uit het Latijn en verwijst naar de verticale strepen op het bovenlichaam van de man.

Beschrijving

De mannen hebben een geelachtig lichaam, naar de rugvin toe wordt de kleur wat donkerder met veelal een blauwachtige tint. Op de bovenste helft van de flank hebben de mannen drie of vier verticale banden. De rugvin is blauwig, de anaalvin is geel met een blauwe tint. De buikvinnen zijn donkergrijs met een gele punt.

De vrouwen hebben vage verticale strepen op hun lichaam en hun vinnen zijn vaag gekleurd, ze hebben geen gele punt op hun buikvinnen.

De Cyprichromis zonatus mannen kunnen een totale lengte van ongeveer 8 centimeter bereiken. De vrouwen blijven iets kleiner.

De mannen vormen een territorium boven een rots, de vrouwen en niet volwassen mannen vormen scholen. Deze scholen voegen zich samen met andere soorten haringcichliden zoals de Cyprichromis leptosoma en Paracypricromis brieni. Deze scholen kunnen tot wel enkele duizenden exemplaren bevatten en bewegen zich horizontaal langzaam rond, ze blijven hierbij binnen een straal van zo’n 150 tot 200 meter. Als de school zich over de rots van een man beweegt probeert hij snel een paringsrijpe vrouw te lokken voordat hij weer terugkeert naar zijn territorium.

Biotoop

De Cyprichromis zonatus bewoont de waterkolom op dieptes van zo’n 9 tot 30 meter en komen het meest voor op een diepte rond de 20 meter. Ze blijven daarbij in de nabijheid van rotsen tot zo’n 5 meter boven de bodem. Ze bewonen de rotskusten nabij Kasanga aan de zuidkust van Tanzania.

Dieet

In het wild voeden Cyprichromis zonatus zich met plankton. In het aquarium kun je ze voeren met diepvries of levend voer zoals mysis, artemia, cyclops, watervlooien en vlokvoer, geef ze ook wat spirulina vlokken om de plantaardige plankton te vervangen.

Het Aquarium

Omdat de Cyprichromis zonatus in een school van minimaal 6 tot 10 stuks gehouden moet worden, heb je een ruim aquarium nodig met een minimale lengte van zo’n 140 centimeter en 300 liter inhoud. De inrichting zou kunnen bestaan uit een bodem van zand, een paar rotsen maar vooral veel open zwemwater. De mannen maken in het open water kleine 3 dimensionale territoriums. Houdt ze in een verhouding met minimaal 1 vrouw per man maar meer vrouwen mag ook om de agressie meer te spreiden.

Kweek van de Cyprichromis zonatus

De mannen bezetten in het open water een klein territorium. Het afzetten van de eieren en de bevruchting wordt in het open water uitgevoerd. De vrouw legt een ei en neemt deze in het water in haar muil terwijl de man de eieren bevrucht. De vrouwen broeden de eieren in hun muil uit. Een nest bestaat uit ongeveer 6 tot 11 eieren. De jongen worden na ongeveer 3 weken losgelaten, ze zijn dan zo’n 11 tot 12 millimeter lang. Het is in het wild niet ongebruikelijk dat meerdere vrouwen tegelijk hun jongen loslaten tussen de rotsen. Vanaf dan moeten de jongen voor zichzelf zorgen.

Video

Auteur

John de Lange

Copyright foto’s

Sue –  Suephoto.com (niet meer beschikbaar)

Bronnen

Tanganyika.nl
Back to Nature Gids voor Tanganyika Cichliden – Ad Konings
Tetsumi Takahashi, Michio Hori & Kazuhiro Nakaya (2002), ;New Species of Cyprichromis (Perciformes: Cichlidae) from Lake Tanganyika, Africa; Copeia (4):1029-1036.

Extra informatie

Familie

Geslacht

Soortnaam

Herkomst

Lengte Minimaal

Lengte Maximaal

Temperatuur minimaal

Temperatuur maximaal

pH minimum

pH maximum

GH minimum

GH maximum

Sociaal Gedrag

Broedgedrag

Dieet

Zone

Karakter

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Cyprichromis zonatus” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *